ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kommunens avverkning stoppas av – kommunen

Moa Kärnstrand · 16 Okt 2012
Uppdaterad 15 Okt 2012
Kommunen kom fram till att det saknades något. Ett lov för att få ta ner träden. Nu ligger arbetet med att avverka  nere. Hur länge är oklart i dagsläget. 

Kommunen kom fram till att det saknades något. Ett lov för att få ta ner träden. Nu ligger arbetet med att avverka  nere. Hur länge är oklart i dagsläget.  Foto: Christina Blom


Tre träd hann man fälla – innan kommunens ena hand stoppade den andra. Man hade nämligen glömt att söka bygglov för att få hugga. Nu ligger fällningen av träden längs Vasagatan nere.

klar

Artikellänk är kopierad

När Martin Norvenius, arkitekt på stadsbyggnadskontoret, läste Metros artikel i går morse om trädfällningarna längs Vasagatan i Göteborg hajade han till. 

När han kom till jobbet diskuterade han saken med kollegor. Hade man verkligen rätt att hugga ner träd bara så där?

– Vi tog kontakt med park-enheten och uppmärksammade dem på att det krävs ett lov för att få ta ner träd där, säger Norvenius, som beslutar i bygglovsärenden.

Det var just ett bygglov som saknades, då det för de två kvarteren mellan Haga Östergatan och Aschebergsgatan finns inskrivet i planen att träden är bygglovspliktiga. Och oturligt – eller turligt – nog var det just här parkenheten beslutat sig för att starta sitt arbete.

– De måste också presentera en återplanteringsplan där de talar om vilken typ av träd de ska plantera och hur.

Hur man kunnat missa att det krävdes tillstånd för att hugga ner träden kan Lena Jakobsson, chef för parkenheten, inte förklara. Arbetet med nedtagning av träd ligger nu nere.

– De som skulle gjort arbetet är vår egen personal och de får jobba med annat så länge, säger Lena Jakobsson, chef för parkenheten.

Och länge kan det bli. Eller åtminstone ett tag, eftersom ett beviljat bygglov är tillåtet att överklaga – även av vanligt folk. Och skulle därmed kunna bli en långdragen historia.

– Men det tror jag inte. Vem som helst kan överklaga, men det är inte säkert att man anses som berörd om man inte bor i närheten, säger Martin Norvenius.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro