ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kommunens nya förslag: Slöjförbud i skolan – annars vidtas sanktioner

Sophie Tanha · 28 Maj 2019
Uppdaterad 28 Maj 2019
Christian Sonneson är ordförande för Staffanstorps kommunstyrelse.

Christian Sonneson är ordförande för Staffanstorps kommunstyrelse. Foto: TT/Henrik Lethin


Staffanstorps kommun föreslår en integrationsplikt som ska gälla för nyanlända invandrare. Planen innebär bland annat slöjförbud i grundskolan. Om någon inte fullföljer planen kommer kommunen kunna vidta sanktioner, som kortade bostadskontrakt mot personen.

klar

Artikellänk är kopierad

Beslutet om kommunens förslag till integrationsplan kommer att tas på onsdag, när kommunstyrelsen möts. Den innehåller en integrationsplikt som enligt planen ska förstås som ”ett kontrakt mellan kommunen och den nyanlände”.

Vidtar sanktioner

Om den nyanlände inte att fullföljer delarna av integrationsplikten kommer sanktioner att vidtas, skriver kommunen i förslaget. Han eller hon kan förlora delar av eller hela sin rätt till ekonomiskt och annat bistånd, står det i dokumentet där förslaget presenteras.

Kommunen har ingen rätt till att påverka etableringsersättningen, som nyanlända har rätt till från Försäkringskassan medan hen söker jobb. Men kommunen kan däremot påverka andra ersättningar, rättigheter och förmåner, enligt integrationsplanen kan kommunen välja att korta kontraktet på bostäder som nyanlända får med hjälp av kommunen.

Slöjförbud på skolor

Den nya integrationsplanen innehåller även ett stycke om hedersförtryck. Där står det att kommunen inte kommer acceptera slöjor på barn i förskola och grundskolan. Till SVT Staffanstorp, som var först med att skriva om slöjförbudet, säger kommunalstyrelsen ordförande Christian Sonesson (M) att han inte vet om det finns några barn som bär slöja i skolan i dag.

– Jag vet inte, men planen ska gälla i ett antal år. Vi vet att det kommer nyanlända, så frågan kan dyka upp.

Enligt Sonesson kan det att bli lärarna som ska kontrollera att integrationsplikten följs i skolan.

– De får be barnet att ta av sig slöjan eller kontakta föräldrarna.

Om slöjförbudet följer lagstiftningen eller inte har man inte kollat upp, säger Christian Sonnesson till SVT.

– Vi är huvudman för skolan så vi har rätt att reglera verksamheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro