ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Kommuner inför en fjäderfri påsk – för djurens skull

Valerie Kaspersen · 22 Mar 2018
Uppdaterad 5 Jun 2018
Vi började pynta med fjädrar i slutet av 1800-talet.

Vi började pynta med fjädrar i slutet av 1800-talet. Foto: Pixabay


Uppsala, Västerås, Norrköping och Motala skrotar fjädrarna när det ska påskpyntas i kommunerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt en enkätundersökning som SVT gjorde väljer flera kommuner bort de klassiska påskfjädrarna på grund av etiska skäl. Kommunerna har inte kunnat säkerställa om fåglarna har hanterats rätt. Istället övergår man till syntetiska material. I Eskilstuna avstår man helt från produkter som efterliknas fjädrar. ”Även om de skulle kunna ersättas av konstgjorda fjädrar så förändrar det inte det faktum att det kan se ut som samma produkt med ett potentiellt djurplågeri bakom”, skriver kommunen till SVT.

Användningen av fjädrar som pynt är ett relativt nytt fenomen och ingen gammal tradition. – De började färgas och säljas som extra pynt i slutet av 1800-talet. Det hängde samman med att vi urbaniserades och började konsumera utsmyckningar vid högtider, säger Jonas Engman, etnolog och sakkunnig vid nordiska museet, till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro