ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kommuner slarvar med kontroll av lekplatser - kan vara livsfarliga

Björn Sjö · 14 Aug 2018
Uppdaterad 14 Aug 2018
Barnen lever farligt på många lekplatser.

Barnen lever farligt på många lekplatser. Foto: Mujo Korach/IBL


Trots lagstadgade krav görs inga årliga besiktningar i var tionde kommun. Även när fel påträffas görs inga åtgärder. 70 000 barn skadas på lekplatser varje år.

klar

Artikellänk är kopierad

Många kommuner slarvar med kontroller av lekplatser, rapporterar Sveriges Radios Eko-redaktion.Var tionde kommun har inte kunnat lämna ut besiktningsprotokoll från det senaste året.

– Om man har en gungställning som är rutten så kan det innebära så allvarliga risker som dödsfall, säger Anna Strandberg som är Konsumentverkets expert på lekplatssäkerhet till Ekot.

Sju kommuner har inte besiktigat lekplatser eller fört några protokoll de senaste tre åren, trots att lagen kräver det.

– Det finns ingen speciallagstiftning för lekredskap, men produktsäkerhetslagen hänvisar till de standarder som finns. Där står att man ska besiktiga årligen, säger Anna Strandberg.

70 000 barn skadas

Varje år skadas nära 70 000 barn vid olyckor på lekplatser. 18 000 så illa att de måste söka akutsjukvård, övriga vårdcentraler och tandvården.

Kommunerna slarvar också med åtgärder av kända fel. När Konsumentverket följt upp kontroller bakåt visar det sig att kommuner känt till fel men inte åtgärdat bristerna.

– Det är viktigt att inte bara besiktiga utan även att åtgärda dom brister man påträffar, säger Anna Strandberg till Ekot.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro