ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kommuner sparar på vården av unga

Moa Kärnstrand · 9 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

• Kommunerna skickar färre unga för vård i lågkonjunkturen • Senaste tidens förortskravaller har inte genererat några placeringar på statliga hem

klar

Artikellänk är kopierad

Statens institutionsstyrelse, SiS, ser en tydlig trend: Färre kommer till dem.Vissa av hemmen har i dag bara 60 procents ­beläggning. Ett av dem är Nereby Skolhem utanför Göteborg.– Vi är förvånade och oroade, säger Thomas Erlingsson, chef.– Det beror på kommunernas ekonomi. Frågar du kommunerna säger de att det inte är så, men jag har jobbat i kommun i 20 år så jag vet, säger Ingvor Gunnarsson i SiS ledning.

I september 2006 hade majoriteten av Sis-hemmen, där unga placeras av sin hemkommun, en omkring 90-procentig beläggning.

Enligt SiS har man inte heller fått in några placeringar efter senaste tidens kravaller i Uppsala och i Göteborgs förorter.– Det finns alltid några jobbiga ledande ungdomar och de brukar man placera, säger Thomas Erlingsson.– Jag är orolig att de tar sig an för svåra ungdomar i öppenvården nu.

Och det är just öppenvården man väljer, det bekräftar Gunilla Holtz, socialchef i värst drabbade förorten Backa.– Vi gör ett så bra jobb med de unga på hemmaplan, säger hon.

Backa placerade förra året fram till augusti sex unga hos SiS. I år är motsvarande siffra en. Men Holtz nekar till att ekonomin är ett skäl.– Vi har inte fått tillräckliga indikationer från polisen för att agera.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro