ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kommuner tvingas ta emot ensamkommande barn

Gustaf Eriksson · 26 Okt 2013
Uppdaterad 26 Okt 2013
Migrationsverket får tvinga kommuner att ta emot ensamkommande barn

Migrationsverket får tvinga kommuner att ta emot ensamkommande barn Foto: TT Bild


Antalet barn som kommer till Sverige ensamma från andra länder väntas öka nästa år. Migrationsverket kommer behöva tvinga kommuner utan avtal att ta emot barn, rapporterar Ekot.

klar

Artikellänk är kopierad

På grund av bland annat kriget i Syrien kommer antalet barn utan föräldrar som söker asyl i Sverige sannolikt att öka nästa år. 

Samtidigt har ett 50-tal kommuner ingen överenskommelse med Migrationsverket om att ta emot ensamma barn.

Dessa kommuner kommer nu att tvingas att erbjuda platser till barn, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. – De kommunerna kommer att vara först i kön, säger Migrationsverkets expert Ronnie Magnusson till Ekot.

Ett riksdagsbeslut i höstas ger Migrationsverket rätt att anvisa barn under 18 år till kommuner som saknar avtal med myndigheten.  – När det gäller barn så är omständigheterna speciella, det är personer som kommer utan vårdnadshavare till vårt land, de är under 18 år, och då är det också viktigt att vi tar vårt ansvar som nation, och ser till naturligtvis att de här barnen inte hamnar i kläm, säger migrationsminister Tobias Billström till Ekot.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro