ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kommunerna där flest unga saknar jobb

Anders Göransson · 30 Maj 2012
Uppdaterad 31 Maj 2012

Foto: Andreas H Nilsson


Kommuner med många unga som klarar gymnasiet har även låg arbetslöshet.

klar

Artikellänk är kopierad

Risken för länets ungdomar att hamna i arbetslöshet beror i hög grad på var de bor.

Andelen unga utan jobb är exempelvis drygt fem gånger högre i Södertälje än i Danderyd, enligt en rapport som Sweco gjort på uppdrag av Stockholms stad.

Andra kommuner med jämförelsevis hög ungdomsarbetslöshet är Salem, Botkyrka och Sigtuna.

Även inom Stockholms stad finns stora skillnader, med en mer än dubbelt så hög andel unga i arbetslöshet eller program med aktivitetsstöd i ytterstaden som i innerstaden.

En viktig faktor är hur stor andel av de unga som skaffar sig gymnasiekompetens.

– De kommuner som har goda studieresultat i skolan har också en lägre ungdomsarbetslöshet. Södertälje med flera kommuner har en lägre genomströmning på gymnasiet och fler ”drop-outs”, säger Jonas Örtquist på länsstyrelsens tillväxtenhet, som arbetat med frågan.

Socioekonomiska skillnader och vilket ansvar kommunerna tagit för nyanlända flyktingar har också betydelse för hur arbetslöshetssiffrorna ser ut.

Swecos rapport visar även att hela 78 procent av de unga arbetslösa i Stockholms stad saknar a-kasseersättning. Hur de försörjer sig, om det sker med försörjningsstöd eller anhörigas hjälp, framgår dock inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro