ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kommunerna som lovar bostad om du fixar ett jobb

Josefin Svenberg · 4 Dec 2012
Uppdaterad 5 Dec 2012
Sandy Lind, 26-årig projektledare från Tullinge, kan kanske tänka sig att flytta  och byta jobb för att få lägenhet. – Det beror på situationen. Är jag student så  absolut, men har man något fast är det svårare. Jag är sambo så jag måste bara  övertala regeringen där hemma, säger hon. 

Sandy Lind, 26-årig projektledare från Tullinge, kan kanske tänka sig att flytta  och byta jobb för att få lägenhet. – Det beror på situationen. Är jag student så  absolut, men har man något fast är det svårare. Jag är sambo så jag måste bara  övertala regeringen där hemma, säger hon.  Foto: Urban Brådhe


Har du tröttnat på storstadens långa bostadsköer? Här är kommunerna där du får gräddfil till hyres-kontraktet – om du fixar ett jobb först.

klar

Artikellänk är kopierad

Runt om i landet tillämpas den så kallade näringslivsförturen i 57 kommuner. Den innebär första tjing på hyreslägenheter för personer som fått en minst sex månader lång anställning på orten och bor för långt bort för att pendla.

Förturen tillämpas framför allt i medelstora tätorter, enligt tidningen Hem & Hyras genomgång. På grund av hög bostadsbrist förekommer systemet inte alls i landets fem största städer.

De flesta kommuner som har näringslivsförtur säger att de har den för att stimulera inflyttning och tillväxt. Mona Halme, hyreschef på Örebrobostäder, medger att det inte är helt oproblematiskt att ge vissa personer förtur medan andra får stå i bostadskön flera år.

– Man kan ju förstå om man tycker att lägenheten ska gå till en örebroare. Men systemet handlar om tak över huvudet, inte om att man ska gå före i kön för att få en jättefin lägenhet med lång kötid på, säger Mona Halme till Hem & Hyra.

Antalet kommuner som använder näringslivsförtur har ökat med 14 procent de senaste två åren. Om det även finns en ökning av antalet personer som fått ta del av förturen är oklart eftersom hälften av kommunerna inte registrerar antalet fall. 

Men bland dem som gör det har det hittills i år delats ut flest i Örebro, Ludvika och Gävle.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro