ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kompisarna samlade in pengar till flyktingfamiljen – nu kan Yeal gå kvar i klassen

Emma Kirkhoff · 27 Feb 2015
Uppdaterad 27 Feb 2015
10-årige Yeal är väldigt glad över att kompisarna har ordnat så att han få stanna i Halmstad.

10-årige Yeal är väldigt glad över att kompisarna har ordnat så att han få stanna i Halmstad. Foto: Frösakullsskolan


När flyktingpojken tvingades flytta och sluta i klassen ryckte klasskompisarna in. Tillsammans har de samlat in tillräckligt med pengar för att familjen ska kunna bo kvar. Nu har 10-årige Yeal återförenats med sina klasskompisar i Halmstad.

klar

Artikellänk är kopierad

Klass 5 på Frösakullsskolan.
Klass 5 på Frösakullsskolan.

Det var under sportlovet förra veckan som Migrationsverket beslutade att familjen från Syrien omedelbart skulle flytta från asylboendet i Halmstad till ett eget boende i Fegen, ett litet samhälle fem mil utanför Falkenberg.

När eleverna i klass fem på Frösakullsskolan i Halmstad kom tillbaka till skolan i måndags upptäckte de att en stol var tom. Klasskompisen Yeal hade slutat och skulle inte komma tillbaka.

– Han fick inte ens säga hejdå till klasskompisarna. Barnen förstod inte varför han behövde flytta och inte fick gå kvar i skolan, det blev väldigt många frågor, säger Fröakullsskolans rektor Chatarina Mardell till Metro.  

Efter några dagar fick pappan till en av eleverna i klassen ett sms från Yeal, med meddelandet ”Help me”. Bakgrunden var, enligt rektorn, att huset som Yeal, hans mamma och två bröder fick flytta in i låg mitt ute i ingenstans. Barnen var inte inskrivna i en ny skola, familjen fick två busskort att dela på men visste inte var närmsta affär fanns och hade ingen möjlighet att köpa mat.

När Chatarina Mardell fick veta hur pojken och hans familj hade det, bestämde hon sig för att anmäla Migrationsverket till socialtjänsten.

– Jag har ansvar för barnen och har vid minsta oro skyldighet att göra en anmälan. Och när jag fick veta hur eländigt de hade det så gjorde jag det, säger hon. 

I veckan har Yeals klasskompisar och deras föräldrar också engagerat sig. Klassen har sålt böcker och skänkt en del av sin klasskassa och har nu samlat ihop tillräckligt med pengar så att Yeal och hans familj kan flytta tillbaka till Halmstad, något som SVT Hallandsnytt var först med att berätta.

Migrationsverket i Falkenberg har inte gått att nå för en kommentar om Yeals fall. Men myndighen säger att de bara betalar för boenden som de ordnar – vill man bo någon annanstans får man själv stå för kostnaderna.

Pengarna som klassen har samlat ihop räcker till hyra i fyra månader för ett hus i närheten av skolan. Familjen flyttade in i går och nu kan Yeal gå kvar i klassen terminen ut.

Yeal berättar att det betyder mycket för honom att klasskompisarna ville att han skulle komma tillbaka. 

– Jag blev väldigt glad när jag fick veta det. Jag vill säga tack till alla som har hjälpt till, säger han på perfekt engelska till Metro. 

För kompisen Anielle Strand, 10, var det självklart att hjälpa till. 

– Både jag och mina klasskompisar tyckte att det var jobbigt att han försvann, han hade ju kommit in i klassen och fått kompisar. Det känns bra att vi som har så mycket har hjälpt någon som hade det så dåligt, säger hon.

Rektor Chatarina Mardell berättar att hela familjen är oerhört tacksam. Och själv är hon stolt över vad klassen har varit med om.

– De har fått insikt i hur det fungerar i en demokrati och att vuxenvärlden sluter upp om man tror på något. Det här är samhällskunskap på hög nivå, säger hon. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro