ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kompisen talar ut om Stureplansvåldtäkten

Clarence Frenker · 16 Jan 2013
Uppdaterad 16 Jan 2013
Kompisen talar ut om Stureplansvåldtäkten Anna Grimlund är fortfarande nära vän med den då 19-åriga kvinnan. – Det är klart att vi pratar om det ibland, särskilt när man hör om liknande grejer. I kväll  klockan 20 sänds programmet ”Stureplansvåldtäkten – från början till slut”  i SVT 2. 

Kompisen talar ut om Stureplansvåldtäkten Anna Grimlund är fortfarande nära vän med den då 19-åriga kvinnan. – Det är klart att vi pratar om det ibland, särskilt när man hör om liknande grejer. I kväll  klockan 20 sänds programmet ”Stureplansvåldtäkten – från början till slut”  i SVT 2.  Foto: Urban Brådhe


Fem år har gått sedan den så kallade Stureplansvåldtäkten skakade Sverige. Nu berättar den våldtagna kvinnans vän Anna Grimlund om tiden efteråt. – Vi har båda gått vidare, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

I mars 2007 inträffade det som skulle komma att bli en av vår tids största och mest uppmärksammade våldtäktsfall.

En då 19-årig kvinna anmälde att hon blivit våldtagen av två män i en vindslägenhet på Östermalm, bara ett stenkast från Stureplan.

Kvinnan hade 46 dokumenterade skador efter att ha utsatts för tortyrliknande sex med våldsinslag av de två männen, 21 och 25 år gamla, som båda var välkända i Stockholms uteliv.

Vad ingen visste då var att fallet skulle skaka om Sverige både rättsligt och politiskt och inte bara skulle komma att handla om huruvida en kvinna utsatts för en våldtäkt eller inte. Utan även om ett nej skulle vara nej och till vilken gräns sexualbrottsoffer ska kunna pressas i förhör kring tidigare sexuella erfarenheter.

I UR-produktionen ”Jag litade på lagen” som sänds i SVT i kväll berättar nu personerna kring den 19-åriga kvinnan om sina upplevelser av fallet och om tiden efteråt.

Anna Grimlund, kvinnans vän som kom att bli hennes röst utåt under den gigantiska mediebevakningen, var en av dem som fick sätta livet på paus under det stormiga halvåret.

– Jag påverkades väldigt starkt, dels av det hon blev utsatt för, dels av det som hände under själva rättegångarna. Det var lite av ett uppvaknande. Jag trodde inte riktigt att det var så det gick till i svensk domstol, säger hon till Metro.

De två så kallade Stureplansprofilerna, som vid tillfället var delägare i en krog på Kungsholmen, friades först av tingsrätten.

Enligt rätten var det inte fastställt att männen borde ha förstått att sexet skedde mot kvinnans vilja då hon själv varit med på det från början.

Domen upprörde känslor över hela landet och under hovrättsförhandlingarna var säkerhetspådraget lika stort som under rättegången mot Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic.

– Det blev en väldig chock, både för henne och alla omkring. Jag tyckte det var väldigt orättvist och kände att så här får det inte gå till, säger Anna Grimlund.

Samtidigt hade kvinnan och hennes sexliv hängts ut på internet och Stureplansprofilernas krog vandaliserats och deras advokater mordhotats.

Svea hovrätt gjorde dock en annan bedömning av bevisningen och dömde i stället de två männen till fyra års fängelse för grov våldtäkt.

De har nu båda avtjänat sina straff och en av dem har bytt namn.

Kvinnan själv vill inte medverka i en intervju. Men enligt Anna Grimlund är de fortfarande nära vänner.

– Både hon och jag har gått vidare med våra liv och pluggat och börjat jobba. Förhoppningsvis har allt det hemska hon utsatts för medfört något positivt, att det medverkat till en förändring i rätt riktning, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro