ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Komponerad meny av högsta klass

Karin Ericson · 1 Nov 2013
Uppdaterad 21 Dec 2016
Restaurangen har sett likadan ut hur länge som helst men rätterna överraskar.

Restaurangen har sett likadan ut hur länge som helst men rätterna överraskar. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Mrs Brown har legat på hörnan vid Davidhallstorg länge. Och det är inte lätt att överraska en krogskribent. Men här serveras underverk.

klar

Artikellänk är kopierad

Barmeny.
Barmeny.Foto: Kinga Lezanska Sjölin
Panerad torsktunga.
Panerad torsktunga.Foto: Kinga Lezanska Sjölin
Glaserad kalvbräss.
Glaserad kalvbräss.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

RECENSION: Mrs Brown – 5 glober

Det är något speciellt med att bli överraskad när man minst anar det. När man fyller år förväntar man ju sig redan presenter, när man har fått bord på Noma förväntar man sig underverk och när man gifter sig förväntar man sig bling bling på fingret.

När jag går in på Mrs Brown har jag inte några sådana förväntningar. Restaurangen har legat på hörnan vid Davidhallstorg hur länge som helst. Och det har sett likadant ut hur länge som helst. En trappa ned i lokalen möts man av en svart bar med brödkorg uppå, ett öppet kök, en brun fondvägg och en toalett som är allt annat än ombonad.

Trots att ryktet om att Mrs Brown har bra mat med bra råvaror hållit i sig har det har blivit ett ställe som jag cyklar förbi utan att lägga märke till medan det öppnar många nya restauranger som pockar på min uppmärksamhet. Ett ställe som bara står kvar. Vad häpen jag ska bli.

Menyn väcker mig till liv på studs. Det här är intressant, lockande roligt. Inte alls de klassiska hösträtter jag väntar mig utan fantasifulla ord går ihop till meningar och bildar rätter som gör mig nyfiken.

Tro mig, en matkritiker som går ut och testar en krog per vecka blir inte lätt nyfiken. Vad som slår mig är alla välkomponerade gröna rätter. Här finns till och med en vegetarisk fyrarättersmeny av högsta klass.

P å en träbricka serveras krämig buffelmozzarella. Inte i skivor, nej i stora bitar. De vilar på klyftor av små tomater i olika färger och möts av en sötma från en tomatmarmelad i botten. Vackert dekorerat med broccolismulor.

På en annan träbricka en skarpt lila råkostsallad av kål med pigga inslag av gyllengul inlagd syrliga havtorn och friterade små torsktungor som möts av en mjuk söt puré på gulbeta. Den mustigare huvudrätten av små smakfulla gnocchis med helrätt konsistens, brynta i salviasmör, är helt underbar. De serveras i en djup skål med en velouté, en redd buljong, med mycket sälta från västerbottenost men fullkomligt i balans.

I köket står en kille med blond kalufs och seglarmössa. En ung fransman som vet precis vad han håller på med. André Qvarnström, gift med en av stadens andra mästare till kockar, Titti Qvarnström på Bloom in the Park, är mannen bakom denna meny. Hatten av.

I kväll har han gett mig en present fast jag inte fyller år, han har gett mig underverk fast jag inte tagit mig till andra sidan sundet och han har definitivt gett min kväll bling bling.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Ericson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro