ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kompositören tolkar SHM:s superhit: "Förenat två världar"

Gustaf Larsson · 27 Apr 2019
Uppdaterad 29 Apr 2019
Kompositören Jacob Mühlrad har tolkat Swedish house mafias superhit "One".

Kompositören Jacob Mühlrad har tolkat Swedish house mafias superhit "One". Foto: André Garcia


De har varit borta i sju år. Nu gör Swedish House Mafia comeback. Men den här gången är trion förstärkt av stjärnkompositören Jacob Mühlrad. “Vi tycker om att utmana både oss själva och de världar vi befinner oss i, säger Mühlrad om samarbetet.

klar

Artikellänk är kopierad

Kompositören Jacob Mühlrad, av många beskriven som ett underbarn, har fått sina verk uruppfört på scener som Carnegie Hall i USA och Kungliga operan i Stockholm.  

Vid sidan om det räds han inte för att söka sig över genregränserna, i och med sina tidigare samarbeten med bland andra Silvana Imam och Eva Dahlgren.

Nu är det dags för nästa utmaning i 28-åringens karriär. När dj-stjärnorna i Swedish House Mafia gör efterlängtad comeback på Tele2 Arena i dagarna, har Mühlrad ett finger med i spelet. Tillsammans med housetrion och en 80-mannaorkester från Norrköpings symfoniorkester har han tagit superhiten “One” och gjort den till “One symphony”.

– Jag och Sebbe (Sebastian Ingrosso red. anm) möttes i en gemensam och nyfiken syn på musik. Det finns ingen mening med att göra det man alltid har gjort, vi tycker om att utmana både oss själva och de världar vi befinner oss i.

Träffades av en slump – utan att känna igen varandra

Det var av en ren slump att de två producenterna, som på pappret är varandras musikaliska motsatser, träffades. Utan att veta vem den andre var satte de sig och kom direkt in på musik.

– Det blev som att vårt första möte bottnade 100 procent i musiken, säger Mühlrad.

En tid därefter bestämde de sig, tillsammans med trions andra medlemmar Axwell och Steve Angello, att slå sina musikaliska huvuden ihop och göra någonting till Swedish House Mafia kommande världsturné.

– Det här har bland det svåraste man kan göra, att jobba med någonting som är så diametralt jävla motsatt som house- och konstmusik. Det är som dag och natt. Men genom vår energi och att vi ville få till det här blev det en väldigt rolig process faktiskt. Det var kul rakt igenom, säg han.

”Resultatet blev magiskt”, säger Swedish House Mafia om samarbetet med Jacob Mühlrad. Foto: Jessica Gow/TT
”Resultatet blev magiskt”, säger Swedish House Mafia om samarbetet med Jacob Mühlrad. Foto: Jessica Gow/TT

Hur stor skillnad rent musikaliskt är det mellan låt säga Bach, dig och Swedish House Mafia?

– Jag skulle säga att jag är ännu längre från Swedish House Mafia än Bach är. Bach har ändå en tydlig harmonik som präglar västerländsk popmusik, jag jobbar mer med enharmoniska spektrum och andra typer av klanger. Så på ett sätt är vi längre ifrån varandra, men det är rent musikaliskt stilmässigt.

Men för Jacob Mühlrad är inte det viktigaste hur han skiljer sig musikaliskt från de han jobbar med, snarare filosofiskt.

– Det är då man får fram de intressanta blandningarna. Jag tror inte att det hade blivit så intressant om vi hade legat nära varandra musikaliskt.

SHM: ”Resultatet blev magiskt”

Trion i Swedish House Mafia, som i och med “One symphony” även de har rört sig bort från sin vanliga genre, låter hälsa att de är positiva till samarbetet.

– Vi har alltid älskat att utmana oss själva och detta har verkligen varit ett av de mest utmanade samarbetena vi har gjort. Vi har förenat två världar som kan anses vara så långt ifrån varandra man kan komma, men resultatet blev magiskt, säger de.

Mühlrad liknar samarbetet dem emellan vid att klyva en atomkärna.

– Det är så ett kärnkraftverk funkar, man klyver en atomkärna och då frigörs det sjukt mycket energi genom fusion. Det är samma sak med det här projektet, vi har kluvit våra respektive genres på mitten, och resultatet blev helt magiskt.

28-åriga kompositören Jacob Mühlrad räds inte att leta sig över genregränserna. Foto: Henrik Montgomery/TT
28-åriga kompositören Jacob Mühlrad räds inte att leta sig över genregränserna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Du har valt en annan väg än vad som vanligtvis kännetecknas en kompositör. Hur kommer det sig?

– Egentligen känner jag inte att jag har valt en väg, jag kan röra mig parallellt på många sätt. Jag söker mig inte aktivt till att göra populärkulturella samarbeten. När jag väl möter en artist eller konstnär, som till exempel Sebbe, spelar det ingen roll för mig vilken genremässig bakgrund han eller hon har.

Vill jobba med Mötley Crüe

Dock, fortsätter Mühlrad, har alla hans samarbeten präglats av konstmusiken.

– Jag har inte gjort några poplåtar liksom, vilket har krävt väldigt mycket från de jag samarbetar med. Eva Dahlgren lärde sig ett 30-minutersverk på noter och både Silvana och Swedish House Mafia har fått ta väldigt mycket risker för att låta mig skulptera om deras musik. Det är ett risktagande från alla parter.

Vilken artist vill du jobba med härnäst?

– Det vore fett att göra någonting med Drake. Eller kanske Mötley Crüe. Why not!

Jacob Mühlrad och Swedish House Mafia planerar en release för “One symphony”.

pil
Fakta:

• Namn: Jacob Mühlrad

• Ålder: 28 år

• Bor: Stockholm

• Yrke: Kompositör

• Aktuell med: Tolkning av Swedish House Mafias ”One” som trion tar med sig på världsturné.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro