ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Komvuxlärare erbjuds tjänst – i förskolan

metro · 12 Jun 2012
Uppdaterad 12 Jun 2012
Komvuxlärare erbjuds tjänst  – i förskolan Sten Örneblad är lärare i ekonomiska ämnen på gymnasiet i Partille kommun. Hans tjänst försvinner till hösten. Det jobb kommunen erbjudit honom i stället är inom förskolan.

Komvuxlärare erbjuds tjänst – i förskolan Sten Örneblad är lärare i ekonomiska ämnen på gymnasiet i Partille kommun. Hans tjänst försvinner till hösten. Det jobb kommunen erbjudit honom i stället är inom förskolan. Foto: Lena Garnold


Partille skär ner på gymnasieskolan och ekonomiutbild-ningen på komvux läggs ner. När ekono-miläraren Sten Örne-blad blev av med jobbet blev han erbjuden ett nytt – som förskolelärare.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro berättade i går om lärarna som blir av med jobbet när gymnasieskolan tvingas spara, och problemet finns även i Partille.

Förra veckan fick ekonomiläraren Sten Örneblad, 60, ett oväntat förslag från sin arbetsgivare – att börja jobba som förskolelärare. Han har ingen erfarenhet av att arbeta med barn sedan tidigare.

– Jag blev nästan full i skratt, säger han.

Sten arbetar på vuxenutbildningen i Partille, som från höstterminen skär ner kursutbudet till bara kärnämnen. Minskande elevkullar gör att kommunens gymnasieförvaltning, som vuxenskolan sorterar under, måste spara – även om komvuxutbildningen inte lider av minskande elevtal.

– Om man inte accepterar matchningsförslaget så är det samma sak som att man har tackat nej till en ny tjänst, så då blir man avskedad, säger han. 

Lärarförbundet är kritiskt.

– En gymnasielärare har inte rätt kompetens att undervisa på förskola, säger Peter Olsson, ordförande i sektionen för gymnasiet i Göteborg.

Hur resonerade ni när ni erbjöd gymnasielärare jobb på förskolan?

– Det som vi hade som utgångspunkt var att vi skulle försöka att matcha så många som vi kunde så att det inte skulle bli någon som skulle gå ut i arbetslöshet, säger Yvonne Barkstedt, förvaltningschef på gymnasieförvaltningen i Partille. Hon medger dock att det inte var en klockren matchning. 

Göteborgslärarna som måste byta jobb har inte erbjudits förskollärartjänster.     – Det finns ingenting i regelsystemet som säger att vi inte skulle kunna göra det, men vi har inte gjort det, säger Håkan Larsson, personalchef på utbildningsförvaltningen.  

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro