ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kondomen känslig fråga

Josefin Svenberg · 30 Aug 2011
Uppdaterad 29 Aug 2011

Vi är positiva till att använda kondom – ändå gör vi det inte. Sexualrådgivaren: Gör upp en egen kondomplan”.

klar

Artikellänk är kopierad

Att föreslå kondom är ansvarstagande, vuxet och omtänksamt. Det tycker majoriteten av alla svenskar mellan 20 och 35 år. Men trots det är det bara hälften som tar upp frågan om skydd när de har sex med någon de aldrig har träffat förut, enligt Kådiskollen 2011. – Generellt sett har man en bild av att man är tråkig om man själv föreslår kondom, vilket kan vara ett hinder för många att göra det. Samtidigt är det väldigt, väldigt sällan som någon säger nej när den andra föreslår kondom. Många blir i stället glatt överraskade, säger Maria Bergström, sexualrådgivare på RFSU.

Kådiskollen 2011, som har gjorts av YouGov på uppdrag av RFSU, visar även att en tredjedel av de unga svenskarna har haft oskyddat sex som kunnat leda till en oönskad graviditet det senaste året. Ungefär lika många uppger dess­utom att de aldrig har testat sig för en könssjukdom. – Gör upp en egen kondomplan, tipsar Maria Bergström. Ha alltid kondom med dig, se till att du är trygg med hur den fungerar och tänk ut i förväg hur du ska föreslå kondom. I stundens hetta kan det vara svårt att komma på hur man ska lägga fram det.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro