ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Konfirmander med gudstro underkänns

Andreas Jelvefors · 2 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Freja Niklasson-Höjeberg gratuleras av mamma Elle-Kari Höjeberg efter avslutningen på lägret i Linköping. 

Freja Niklasson-Höjeberg gratuleras av mamma Elle-Kari Höjeberg efter avslutningen på lägret i Linköping.  Foto: Staffan Gustavsson/Redakta


klar

Artikellänk är kopierad

Samuel Grönvik och Signe Jonsdotter är jättenöjda.
Samuel Grönvik och Signe Jonsdotter är jättenöjda.Foto: Staffan Gustavsson/Redakta

SOMMARLÄGER. Välkommen till konfirmationslägret där konfirmanderna underkänns om de vid avslutningsceremonin tror på Gud. Undervisningen ges av organisationen Humanisterna, som tar avstånd från all religion och vill främja en vetenskaplig livssyn. Under de senaste åren har drygt 5 000 ungdomar genomgått denna typ av konfirmation.

– Det våra konfirmander konfirmerar är en humanistisk livsåskådning, att man vill leva som en god människa med ett kritiskt förhållningssätt, rationellt tänkande och respekt för allt som lever, säger Jakob Hammarbäck, koordinator för humanistiska konfirmationsläger.

– Det är en veckas sommarläger med diskussioner om kärlek, sex, etik, moral, vetenskap och religionsfrågor, fortsätter Hammarbäck.

Vad händer om konfirmanden i slutet ändå känner att denne tror på Gud?

– Då avstår man från att bli konfirmerad. Det är svårt att kombinera vårt synsätt med en gudstro.

Jag tror att de flesta av våra deltagare gärna vill diskutera livsfrågor, men inte diskutera Gud.I sommar hålls Humanisternas konfirmationsläger i Linköping och Umeå. Enligt arrangören växer intresset. Årets läger är fullbokade.

– Ceremonin där barnet blir en vuxen människa känner vi i västvärlden bäst genom den kyrkliga konfirmationen. Har man inte växt upp med kyrkan, kan det kännas konstigt, och då är detta ett alternativ, säger Jakob Hammarbäck.

Svenska kyrkans konfirmationer är fortfarande betydligt mer efterfrågade. Nästan 50 000 svenskar konfirmerar sig i år i samfundet.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro