ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Konflikter och hot mellan gatutidningssäljare: "Fler slåss om smulorna"

Tobias Andersson Åkerblom · 26 Feb 2015
Uppdaterad 26 Feb 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Anne Hietala till vänster och Sandu Pantazi och Marin Cuero till höger.
Anne Hietala till vänster och Sandu Pantazi och Marin Cuero till höger.Foto: Tobias Andersson Åkerblom

Det pågår ett krig på gatan – om dina pengar, enligt tidningen Faktum. Deras försäljare ska ha hotats av före detta tiggare som nu säljer en konkurrerande tidning. Men försäljningen är enda vägen bort från tiggeriet, menar utmanarna.

De etablerade gatutidningarna stänger ute de flesta hemlösa EU-migranter, menar personer bakom den nya tidningen Folk är Folk. Situation Sthlm kräver att försäljare är etablerade i Sverige och har rätt till exempelvis försörjningsstöd. Faktum kräver att försäljare som inte pratar svenska eller engelska går en språkkurs. Marin Cueru, 26, och vännen Sandu Pantazi, 39, från Rumänien, berättar att de försökte få sälja tidningen under flera månaders tid, men blev avhysta gång på gång.

– De vill bara hjälpa dem som redan säljer Faktum, inte de andra som har ingenting och inte får någon hjälp från annat håll. Det finns inget de kan göra, bara att tigga, säger Marin Cuero.

Omkring 600 personer säljer Faktum, varav hälften är EU-migranter, enligt tidningen. I det senaste numret skriver chefredaktören Aaron Israelsson om ”Slaget om gatorna”, och beskriver den ökade konkurrensen som tidningens försäljare möter från tiggare.

– Det går fortfarande att klara sig på att sälja gatutidningar, men det är klart att det har blivit tuffare och fler som slåss om smulorna i samma gathörn, säger han.

Aaron Israelsson uppger att Faktum generellt inte brukar neka folk att sälja tidningen. En del försäljare blir dock avstängda på grund av regelbrott och Folk är folk har rekryterat några sådana försäljare, menar han. Han uppger även att Faktum-försäljare redan har sagt att de har blivit hotade av nya Folk är folk-försäljare, som även ska ha sålt på platser där han menar att de inte får. Exempelvis på Centralstationen och spårvagnen.

– Det är sådana saker som gör att tyvärr även Faktum-försäljare riskerar att få ett dåligt rykte.

Universitetslektorn Leif Eriksson, rådgivare för Folk är folk i Göteborg, menar att påståendet att tidningen har rekryterat avstängda försäljare är en lögn. Han tror inte heller att tidningsförsäljarna innebär en större konkurrens än de som redan tigger på gatorna.

– Någonstans är det självklart att ju mer utslagna människor vi har, desto svårare blir det.

Han menar även att de nya försäljarna har krav på sig. För att få behålla sin legitimation måste de följa regler, och en av dem är att inte störa andra tidningsförsäljare.

– Vi vill ju inte att det ska bli någon form av vilda västern, men att inte kunna erbjuda människor som sitter och tigger något alternativ, det känns inte bra.Anne Hietala, 58, har sålt Faktum sedan hon blev hemlös 2007. Tidigare kunde hon tjäna 5 000 till 6 000 kronor i månaden. Det räckte till mat och boende, berättar hon. Nu får hon bara hälften och varje månad betalar hon 2 500 kronor för en soffa att sova på.

– I januari hade jag 150 kronor över efter att jag hade betalat hyran, säger hon.

Nu blir det ännu svårare att sälja Faktum, tror hon.

– Jag tycker det är synd, men jag vet inte, vad kan de hitta på annars?

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro