ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Konjunkturen slår hårt mot ungdomar

Johanna Engman · 8 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Dag Nyström 19, har sökt ett lärarvikariat. – Jag har engagerat mig i ungdomsfrågor politiskt och föreläst om demokrati och mänskliga rättigheter i förortsskolor så jag skulle vilja fortsätta med sådant men kunna tjäna pengar på det, säger han.

Dag Nyström 19, har sökt ett lärarvikariat. – Jag har engagerat mig i ungdomsfrågor politiskt och föreläst om demokrati och mänskliga rättigheter i förortsskolor så jag skulle vilja fortsätta med sådant men kunna tjäna pengar på det, säger han. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Ungdomsarbetslösheten ökar kraftigt och antalet unga som ska ut på arbetsmarknaden är fler än på 15 år. Lågkonjunkturen står för dörren och det ser mörkare ut än på länge.Arbetslösheten bland unga, 15–24 år, har ökat med 3,1 procentenheter till 16,5 procent på ett år. Ungdomarna blir allt fler och lågkonjunkturen kommer skjuta arbetslösheten i höjden enligt Arbetsförmedlingens prognoser.– Det är alltid ungdomarna som drabbas först och hårdast. Men det är en generationsväxling nu och det kommer bli brist på ar­betskraft, säger Sara Damber, projektledare för Arbetsförmedlingens ungdomssatsning.

Brist men ändå hög arbetslöshet?– Det är en misspass på ut­bildningar unga väljer jämfört med arbeten. Men också att många inte går klart gymnasiet och får behörighet.

Dag Nyström 19, en av 131 000 arbetslösa ungdomar, slutade sitt sommarjobb för en månad sen.– Det är svårt att hålla sig kvar. Jag har mest intalat mig om att det här är mitt sommarlov. Ingen panik än, men jag vill verkligen jobba, säger han.

Sara Damber ser inte positivt på situationen.– Det är en av de högsta siffrorna i Europa och det är ju ett verkligt samhällsproblem, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Engman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro