ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Konserttafsande är inget som kommit med flyktingarna

Metro · 13 Jan 2016
Uppdaterad 13 Jan 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Konserttafsande är knappast ett nytt fenomen som kommit med flyktingströmmarna. Men det är på tiden att vi sätter stopp för det.

”Taharrush gamea”, sexuella grupptrakasserier, har blivit inneordet på hat- och trollsajterna efter att övergreppen under på ”We are Sthlm” uppdagats. Men det där är inte något som importerats från arabvärlden, den formen av kränkningar har dessvärre existerat länge i musikmiljö.

En fotograf berättade en gång att hon såg U2:s allra första konsert i Sverige, på rockklubben Underground i Stockholm. Upplevelsen förstördes av att en kille smög upp bakom henne och tokjuckade under hela spelningen.

Detta hände 1981 - för 35 år sedan.

Det var knappast första gången något sådant skedde, men övergreppen har dessvärre blivit allt vanligare och grövre med åren. Och det är ett globalt problem.

För tre år sedan rapporterade till exempel The Guardian att ”underhanding” blivit ett växande problem på brittiska klubbar. En ”utmaning” som går ut på att smyga sig på en kvinna och köra upp ett finger i henne utan hennes samtycke.

– Om det händer på tunnelbanan eller på universitetscafeterian eller någon annanstans så skulle folk ringa polisen. Det skulle få konsekvenser direkt. Men på något sätt har det blivit ett väldigt normalt beteende på barer, och killarna kan komma undan med att göra den här sortens saker, säger Kathryn Graham från Center for Addiction and Mental Health på universitetet i Toronto till livescience.com.

LÄS MER
Stängda gränser är inte rätt svar på sexuella trakasserier

Intervjun gjordes för två år sedan i samband med att undersökningen “Blurred lines? Sexual aggression and barroom culture” presenterades. 148 utbildade observatörer hade besökt 118 barer och klubbar - och noterat 1 057 olika former av angrepp.

25 procent av dessa var av sexuell natur. I 90 procent av fallen var angriparna män och kvinnorna målen.

Få gjorde något för att stoppa de som antastade och tafsade, deras uppförande snarare uppmuntrades av kompisar och andra åskådare.

I en uppföljningsstudie konstaterade forskarna att hälften av alla intervjuade kvinnor hade råkat oönskade sexuella kontakter under en och samma utekväll, vilket tyder på att problemet är utbrett.

Och det har bara blivit värre.

2014 blev en 17-årig tjej utsatt för en våldtäkt mitt i publikhavet under Veronica Maggios konsert på Bråvallafestivalen. Motsvarande övergrepp har ägt rum på andra håll i världen under spelningar med Eminem, Beyonce/Jay-Z, Keith Urban…

Rubriker från internationella musiksajter i fjol vittnar om ett växande problem:

”Vi behöver tala om sexuella trakasserier på nattklubbar” (Mixmag).

”Sexuella övergrepp har blivit en trend på konserter och ingen talar om det” (Attn.com).

”Varför har konserter blivit farliga platser för kvinnor?” (Teamrock.com).

I Storbritannien har det till och med startats en organisation, Girls Against, vars syfte är att bekämpa sexuella övergrepp på konserter. Det är tragiskt att det ens ska behövas något sådant, men det är hög tid att stoppa detta vidriga beteende nu.

Peter Lindholm, tidigare Metro-arbetare

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro