ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Konsolkriget – så blir framtidens gaming

Valerie Kaspersen · 24 Maj 2019
Uppdaterad 24 Maj 2019
Elin Häggberg, Klaus Lyngeled och Tobias Norström reder ut nästa generations gaming.

Elin Häggberg, Klaus Lyngeled och Tobias Norström reder ut nästa generations gaming. Foto: Pia Gyllin/ Mattias Ahlm/ Zoink games/ Unsplash


Nästa generations konsolkrig är redan gång. Men vem vinner och vem försvinner? Och kommer Nintendo ens att kunna konkurrera med krafthusen Sony och Microsoft? Metro har pratat med tre experter om nästa generations gaming.

klar

Artikellänk är kopierad

Kampen mellan Sony och Microsoft har pågått i många år och lett till en uppdelning bland tv-spelare: Playstation kontra Xbox.

På diverse forum har hetsiga diskussioner om prestanda och exklusiva speltitlar förts. PC-spelare himlat med ögonen och Nintendofans ryckt på axlarna.

Sony vs Microsoft

Ska man sammanfatta de senaste årens krig mellan spelhusen är det Sony som har dragit det längsta strået: Playstation 4 har sålt över 90 miljoner konsoler världen över, medan Microsoft bara sålt blyga 40 miljoner.

När företagen nu gör sig redo att lansera nya konsoler och gå in i en ny spelgeneration trappas konkurrensen upp igen. Det är viktigt för Microsoft att inte hamna på efterkälken den här gången.

LÄS MER
10 science fiction-uppfinningar som blev verklighet

I april 2019 släppte Sony detaljer kring deras nästa drag – Playstation 5. Den nya konsolen kommer bland annat att ge stöd för 8K-grafik och 3D-ljud. Men trumfkortet är ssd-hårddisken som möjliggör mycket snabbare laddningstider.

– Laddningstider är ju en sådan sak som Sony stoltserade med när de utannonserade vilken hårdvaruspecifikation deras nya konsol har, säger Tobias Norström, journalist på P3 spel.

Och är det något konsumenterna vill ha är det hastighet.

– Vi lever i en värld med teknik som blir snabbare och snabbare och man har mindre och mindre tålamod med långa laddtider, säger Elin Häggberg, journalist och driver bloggen Teknifik.

Många rykten

Sony har alltså redan gått hårt fram. Men Microsoft är tyst. Än så länge har de inte släppt några ordentliga detaljer. Det ryktas om att man kommer att släppa flera olika versioner av den kommande konsolen.

På teknik- och spelbloggar viskas det om namn som ”Scarlett”, ”Anaconda” och ”Lockhart”, samt att en av dessa versioner kommer att kunna använda sig av teknik som gör det möjligt att streama spel, i stället för att behöva ladda ner eller köpa fysiska spel.

Sony har dominerat marknaden de senaste åren med över 90 miljoner sålda Playstation 4-konsoler världen över. Foto: Pxhere.
Sony har dominerat marknaden de senaste åren med över 90 miljoner sålda Playstation 4-konsoler världen över. Foto: Pxhere.

Bara någon timma efter att Sony annonserade sina tekniska specifikationer för Playstation 5 kom ett kryptiskt meddelande från Microsoft om att boka in den 9 juni i kalendern och ”Titta på Xbox E3 Briefing”.

Sannolikheten är att Microsoft kommer slå på den stora trumman under årets stora spelevent E3 i Los Angeles.

– Vad Microsoft har i kikaren vet vi inte. Men min förutsägning är att de kommer släppa en liknande konsol som Sony. En dyr maskin med den senaste hårdvaran, säger Tobias Norström och fortsätter:

– Men att de ganska snabbt även kommer att lansera en billigare variant som kommer att vara mer inriktad på streamingtjänsten.

Streaming är nästa steg

Att streama spel, alltså ungefär som när du streamar tv-serier på Netflix, kan vara det som avgör konsolkriget för all framtid, tror Tobias Nordström och Elin Häggberg. Google har redan presenterat sitt bidrag, Google stadia.

– Det kommer vara en avgörande bit, vem som kommer lösa det på bäst sätt. Vilka titlar man kommer kunna streama, vilka olika abonnemang det kommer finnas, och vad det kommer att kosta, säger Elin Häggberg.

Det finns både för- och nackdelar med streaming av spel. När det väl lanseras på riktigt kommer det inte längre finnas ett behov av konsoler, utan det kommer att räcka med en bra internetuppkoppling.

– Det öppnar upp för att ha fler spel igång samtidigt. Det kan det bli lättare för mindre spelföretag att ta sig in och att folk blir mer öppna för att testa nya spel, säger Elin Häggberg.

– Den absolut största nackdelen för konsumenterna är att det blir helt omöjligt med en andrahandsmarknad. Om man tittar på något som är stort inom konsolvärlden är det att köpa begagnade spel, säger Tobias Norström.

Hur mycket Googles planer för sin streamingtjänst kommer att påverka Sonys och Microsofts konsoler är inte säkert. Det finns fortfarande många frågor som behöver redan ut. Bland annat hur abonnemangen kommer att se ut och hur det blir med 5G-nätverket.

Ett lite oväntat drag från rivalerna Sony och Microsoft, som kanske kom till av Googles lansering, var att de tillsammans ska utveckla framtida molnlösningar i Microsoft Azure, till både Microsofts och Sonys framtida streamingtjänster.

Nintendo håller sig kvar

Samtidigt som Sony och Microsoft konkurrerar med varandra finns en annan speljätte som varit med länge men som håller sig på sin kant:

– Vi ska heller inte glömma bort Nintendo som har haft en supersuccé med Switch och det har pratats om att det ska komma i fler versioner. De kör mycket mer sitt eget race och försöker hitta andra lösningar än Microsoft och Sony, säger Tobias Norström.

– Utmaningen för Switch är dels tillgången till spel, det finns inte så många stora titlar, sen är det ju själva kontrollerna som är mycket mer basic, säger Elin Häggberg.

Nintendo kommer kanske aldrig kunna konkurrera ut Sony och Microsoft, men håller sig kvar och har hittat en egen nisch. Annat går att säga om VR.

Kan vara slutet för VR

VR, virtual reality, har varit en science fictiondröm i åratal. När det väl släpptes på marknaden var det många som blev besvikna.

– Vi har sett en första generations VR-spel som alla gick i samma fälla. De ville anpassa redan existerande spel till ett VR-läge och väcka liv i någon form av dröm där man helt enkelt kan leva sig in i en actionscen i första person, säger Tobias Norström och fortsätter:

– Det funkade aldrig särskilt bra. Kontrollerna var dåliga och man kände sig rörelsehindrad när man står still i ett rum med headset. Det är först nu man börjat utforska andra vägar med VR som fungerar mycket bättre.

Kan det bli så att VR hamnar i en låda på vinden? Foto: Unsplash.
Kan det bli så att VR hamnar i en låda på vinden? Foto: Unsplash.

Ett av de senare VR-spelen som faktiskt fått övervägande positiva recensioner är det svenskutvecklade ”Ghost giant”. Klaus Lyngeled är vd på Zoink Games som gjort spelet:

– Jag tror inte VR kommer bli sådär stort som investerare gärna ville att det skulle vara. Jag tror det kommer vara en nischgrej, exempelvis om det blir mer träningsorienterat, säger han.

Så, vem kommer då vinna konsolkriget under de kommande åren?

– Jag lutar mot Sony. Playstation har utvecklats åt ett väldigt bra håll på senaste tiden. De har många av de bästa spelen, säger Elin Häggberg.

– Det som kommer att avgöra i slutändan är vilka som skaffar sig flest konsumenter med den nya streamingtekniken. Där tror jag att Microsoft kommer satsa hårdare än Sony, säger Tobias Norström.

pil
Fakta: Sålda konsoler sedan lansering

Playstation 4: Över 90 miljoner sålda konsoler

Xbox One: Över 40 miljoner sålda konsoler

Nintendo Switch: Cirka 35 miljoner sålda konsoler

Källa: IGN

pil
Fakta: Det här är E3

E3 står för electronic entertainment expo och är världens största datorspelsmässa. Den hålls varje år i Los Angeles. Här visas nya projekt från bland annat Microsoft och Nintendo, samt kommande spel.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro