ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Könssjukdomarna kommer att öka”

Johan Mårtensson Bornudd · 13 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Kinga Lezanska Sjölin


klar

Artikellänk är kopierad

Sjukvårdspersonalen bär möbler. Telefonerna är ur funktion. Malmöbor med köns­sjukdomar har inte kunnat få hjälp sedan upp­splitt­ringen av Centrum för sexuell hälsa för en vecka sedan.I går morse började telefonerna fungera, men efter två timmar var de åter ur funktion. Sedan Centrum för sexuell hälsa i Malmö splittrades i två enheter den 5 mars har det varit omöjligt för nya patienter att få hjälp. Detta får allvarliga konsekvenser, befarar Leif Persson, utvecklingsansvarig på Centrum för sexuell hälsa.– Könssjukdomarna kommer att öka i Skåne, säger han.

Verksamheten på Centrum för sexuell hälsa är kaosartad. De två mottagningslokalerna på Östra kanalgatan och universitetssjukhuset Mas är trånga och delas med andra verksamheter. Och när allt är på plats kommer vissa problem att kvarstå: det blir sämre tillgänglighet med färre telefontider än före uppsplittringen, säger Leif Persson. – Sjukhusledningen vill omorganisera, men detta leder till en ökning av hiv och andra sexuellt överförda sjukdomar. Det är absurt, säger han.

Smittskyddsläkare Hans-Bertil Hansson vid Smittskydd Skåne håller med.– Det är inte klokt. Jag är allvarligt oroad och mycket bekymrad, säger han.Men Bo Israelsson, divisionschef i sjukhusledningen på universitetssjukhuset Mas och en av initiativtagarna till splittringen, ser inga problem.

Vad anser du om att Malmöbor med könssjukdomar inte har kunnat få hjälp på en vecka?– Vid flyttar uppstår alltid övergångssvårigheter. Men jag kände inte till att det varit så här stora problem.

Centrum för sexuell hälsa kommer att vara uppdelad, med mottagning för kvinnor på Östra kanalgatan och män på universitetssjukhuset Mas, tills den nya lokalen står färdig. Det beräknas den göra om tidigast ett år.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson Bornudd
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro