ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Konst eller klotter? – graffitistrid i L.A

Tomas Lundin · 2 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Alex Poli framför en av målningarna i fristaden. 

Alex Poli framför en av målningarna i fristaden.  Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: SCANPIX

En strid har brutit ut runt en graffitifristad i Los Angeles . Staden tycker att målningarna är stötande och drar till sig gäng och kräver att hela den 1 000 kvadratmeter stora väggen målas över.

L.A River är i dag inte någon egentlig flod, utan en betongränna som skär genom staden.På en av de konstgjorda flodbankerna har graffitimålare fått tillåtelse att uttrycka sig.Den 1000 kvadratmeter stora väggen har varit en samlingsplats mitt i den fula betongen. Barnfamiljer har kommit dit för att se grafittimästarna i aktion.Men alla är inte lika imponerade. Motiven är "opassande", eftersom man tänker anlägga en cykelväg i närheten, menar kommunalrådet Gloria Molina, som har givit ett ultimatum: Måla över allt med vitt eller betala drygt 400 000 kronor i böter. Bland annat finns lättklädda kvinnor, en cannabisrökande gris och en brinnande Hollywoodskylt bland motiven. En annan oro är de gängsignaturer, så kallade tags, som har dykt upp på platsen och som "spiller ut på trottoarer och byggnader".Mannen bakom klotterväggen, galleriägaren Alex Poli, även känd som Man One, försvarar projektet.– Det vore vackert om floden gick tillbaka till sitt naturliga tillstånd. Men nu har vi betongväggar och då är den näst bästa lösningen försöka dem med konst säger han till AP.Enligt Poli kan politiker svårt att skilja mellan klotter och graffitikonst, som ställs ut på galleri världen över.

I Sverige finns det precis som i Los Angeles få lagliga väggar att måla på. Enligt Tobias Barenthin Lindblad, redaktör på graffititidningen Underground Productions, är det ungefär som att förbjuda kampsport och tro att folk ska sluta slåss.– Man skapar en samtalsarena mellan folk som målar och folk som inte målar, och det är viktigt, säger han till metro.se.När han får höra om planerna på att måla över graffitin i Los Angeles River blir han bedrövad.– Jag hoppas att stadens museum har varit där och dokumenterat allt, men det tror jag inte.

Los Angeles har en stenhård anti-klotterpolicy. 2006 tog man bort runt över 5 miljoner kvadratmeter grafitti till en kostnad av 190 mijoner kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro