ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Konsten att sluta röka – här är bästa sättet

TT · 14 Mar 2016
Uppdaterad 16 Jan 2017
"Att sluta röka är lätt. Jag har gjort det hundratals gånger." - Mark Twain

"Att sluta röka är lätt. Jag har gjort det hundratals gånger." - Mark Twain Foto: TT


Många rökare vill sluta. Men vilken strategi är bäst — snabbt eller långsamt?

klar

Artikellänk är kopierad

”Att sluta röka är lätt. Jag har gjort det hundratals gånger.”

Så lär den amerikanske författaren Mark Twain ha sagt en gång.

Men hur gör man bäst för att lyckas?

I princip finns två strategier. Antingen gör man det snabbt och abrupt, eller långsamt genom att minska successivt innan den där ”absolut sista” cigaretten.

Experter brukar förorda den förra strategin, medan rökarna själva vanligtvis föredrar den senare.

För att ta reda på vilken taktik som är bäst rekryterade forskare vid Oxford University i Storbritannien 697 rökare som alla ville sluta ”så snart som möjligt”.

Personerna delades upp i två grupper, en ”abrupt” och en ”långsam”. I den senare fick deltagarna gradvis minska sitt tobaksintag två veckor före den magiska dagen då alla var tänkta att bli helt rökfria.

Deltagarna följdes sedan upp en gång per vecka i fyra veckor samt efter sex månader. Bland annat fick de lämna utandningsprover där halten kolmonoxid mättes, för att ingen skulle frestas att försköna hur det hade gått.

Efter fyra veckor var 39 procent bland dem som hade slutat successivt rökfria, medan hela 49 procent hade fimpat i den andra gruppen. Efter sex månader var siffrorna mer blygsamma (15 respektive 22 procent), även om det fortfarande fanns en tydlig skillnad mellan grupperna.

Det visade sig att skillnaden mellan grupperna uppstod redan under det första ”rökfria” dygnet. Avsevärt fler av dem som slutade successivt klarade alltså inte ens av att hålla upp i 24 timmar, jämfört med dem som slutade snabbt.

– Dessa resultat såg vi bland personer som ville sluta snart och som stöttades med både rådgivning och nikotinhjälpmedel. För dessa tycks det bästa rådet vara att välja ett datum och sluta röka helt och hållet på detta datum, säger Nicola Lindson-Hawley, en av forskarna bakom studien som publiceras i Annals of Internal Medicine.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro