ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Konstgjord algblomning ska rädda vårt klimat

Mia Odeh & Aron Andersson · 26 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
En ensam segelbåt stävar fram genom soppan av cyanobakterier utanför Landsort i Stockholms skärgård.

En ensam segelbåt stävar fram genom soppan av cyanobakterier utanför Landsort i Stockholms skärgård. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Alger fångar upp och tillvaratar koldioxid. Det har företaget Climos i San Francisco gjort en affärsidé av. Företaget ska sälja algodlingar med en debitering efter hur mycket koldioxid som algerna kan absorbera. Men först ska metoden testas genom att man strör sulfatpulver – salter av svavelsyra – över en 100 gånger 100 kilometer stor havsyta för att stimulera algblomningen. Under algblomningen tar algerna upp koldioxid från atmosfären. När de vuxit färdigt sjunker de flera hundra meter ner och lägger sig i havsbottnen där koldioxidet är såpass avskärmat från atmosfären att det inte längre gör någon skada.

•• Kan det här vara något för Sverige?– Det här är inte rätt väg att gå. Jag förstår syftet, idén är att havet ska fungera som en jättestor pump som suger ner algerna med koldioxid, men det finns alltid faror med att införa större bestånd av levande organismer, säger Kristina Sundbeck på avdelningen för marin botanik vid Göteborgs universitet.

Men både i Norge och Dan­­mark finns det redan företag som forskar på alger för miljöändamål. Danska Baltic Sea Solutions genomför ett experiment med Nasa för att utvinna energi ur blommande alger i Öresund.

Norska Algetech arbetar för att etablera en algodling i Grums utanför Karlstad. Men att hitta finansiärer i Sverige har varit ett stort problem.– Det är omöjligt att få pengar för att påbörja produktion av mikroalger, jag vet inte varför det går så långsamt. Våra partner i Tyskland och USA har redan storskalig produktion, säger Jan Berg Nilsen, grundare av Algetech.

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Odeh & Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro