ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Konstnären David planterar växter i sin handflata

Alva Forsberg Fierro · 9 Mar 2015
Uppdaterad 10 Mar 2015

Foto: David Catá


David Catá har förvandlat sin hand till en levande trädgård. Genom att öppna upp huden i handen och fylla med jord, har han låtit en blomma gro i sitt eget kött.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: David Catá
Foto: David Catá

David Catá är spanjoren som har tagit konsten till en helt ny nivå. Att använda sin kropp som redskap för att uttrycka sin konst på är inget nytt bland konstnärer. Men Catá nöjer sig inte bara med att smycka ut eller måla den. Han har i stället förvandlat den till en levande trädgård, i alla fall tillfälligt.

I hans konstprojekt "Raíces Aladas" som till svenska kan översättas till rötter med vingar har Catá sått riktiga växter i sin handflata. Genom att öppna upp huden i handen och fylla med jord, har han låtit en blomma gro i sitt eget kött. Även om det bara handlade om några timmar som växten fick gro i hans hand så dokumenterade han processen i en video och i en serie foton.

Det speciella konstprojektet föddes efter att han bestämt sig för att lämna småstadslivet och flytta från sin hemstad Viveiro i Galicien, Spanien till Berlin.

– Jag lämnade många saker bakom mig för att starta ett nytt liv på en okänd plats med nya människor som talade ett helt nytt språk. Så för mig representerar det här konstprojektet mycket om att lämna mina rötter och att starta något nytt, att börja flyga, berättar han.

Omgivningens reaktioner på konstverket har varit blandade.

– Jag har fått mycket kritik från folk som ogillar att jag använder min kropp som uttrycksform. Men många har också blivit berörda efter att ha sett mina foton, det är fantastiskt, säger han.

Det är inte första gången Catá skapar konst i sin hand. Det började redan när han läste sin master i konceptuell fotografi vid Escuela de Fotografiá y Centro de Imagen (EFTI) i Madrid.

Nu har han skapat konst i sina händer under fyra års tid. I sitt projekt ”Överexponerande känslor” gick han steget längre och sydde fast porträtt av sina vänner och familjs ansikten i handflatan. Sedan rev han av sytrådarna för att lämna kvar konturerna av deras ansikten i sin uppslitna handflata. Något som The Huffington Post uppmärksammat i en bildserie. 

Men trots mycket mixtrande så har han aldrig haft problem med sina händer.

– Jag försöker att se till att hand om dem så bra jag bara kan, säger han.

Se mer av hans verkhär

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro