ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Konstnärerna kan ge oss ett liv av tekniken

metro · 17 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Annika Olofsdotter Bergström - SuperMarit

klar

Artikellänk är kopierad

Det kan bli kul när konstnärer använder sig av teknik. Joo Youm Paek har skapat en klänning som blir en uppblåsbar pall när man går, eftersom skorna är själva upppumpningsmekanismen. Sedan kan man sätta sig var man vill när man är trött eller där alla stolar är upptagna. Att man ser ut som en enorm geting får man ta. Och så har vi Yad Mers Life dress som är en kjol som man kan blåsa upp från överkroppen och upp över huvudet. Ett slags rum när man har tröttnat på sin omgivning, när man vill ha lite pepptalk med sig själv eller när man känner sig ful, ett slags facespace. Det förutsätter att man sitter eller står – att gå omkring med denna knoppliknande skapelse kan bli farligt. Om man bor i en stad där livet pulserar tjugofyra timmar om dygnet och levs mestadels på gatan skulle man kunna se dessa två skapelser som riktigt funktionella. Tekniken förändrar rumsligheten och här på ett påtagligt sätt, där kroppen och det personliga rummet får större utrymme. Går för mycket pengar till hyra? Tänk dig att du skulle kunna ha ditt hem med dig i kläderna. Man kombinerar den uppblåsbara stolen med kjolen så det blir ett helt livsrumskit.

Kanske fler människor skulle välja att leva ett nomadliv om det var möjligt att på ett enkelt sätt bära med sig ett privat livsrum. I San Fransisco har det sedan länge varit normalt att vara ”IT Nomad”, det vill säga man sitter var som helst där det finns så kallade ”hotspots” och jobbar med sin laptop och har möten på kaféer istället för att hyra dyra kontorslokaler.

Tekniken gör det möjligt för oss att bli rörliga, flexibla och mer moderna. Du ska inte behöva sitta på samma ställe nio till fem och glo i samma vägg fem dagar i veckan. Nu sätter du på dig dina uppblåsbara kläder, tar datorn under armen och går ut i pulsen för att arbeta. Du ska inte behöva tröttna på att dina grannar inte städar tvättstugan efter sig eller möblerar om mitt i natten. Nu kan du blåsa upp ditt hem var helst du vill, på en så kallad “home spot”. 2008, nu väljer du var du vill bo, leva och arbeta. Blow up and go wild.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro