ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Konsulten: Myten att vi inte jobbar stämmer inte

Kristian Borglund · 2 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Som konsult träffar Elin Kröger Nygren sina ”egna” bara någon gång i veckan. Mest är hon uthyrd, just nu till Landstingsarkivet. 

Som konsult träffar Elin Kröger Nygren sina ”egna” bara någon gång i veckan. Mest är hon uthyrd, just nu till Landstingsarkivet.  Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Elin Kröger Nygren, 29, jobbar som konsult. Ett omdiskuterat yrke. – Det finns ju en del fördomar, säger hon.Bilden av konsultbransch­en brändes fast i våra medvetanden under IT-boomen på 90-talet.Det var råhippt. Det var trendiga solglasögon. Det var Stureplan.− Jag får ofta höra att vi konsulter jobbar häcken av oss. Eller inte jobbar alls. En del ser oss som de som kommer in, gör något och sedan försvinner, utan att bry oss om hur det blir, säger systemutvecklaren Elin Kröger Nygren, just nu uthyrd till ­Landstings­arkivet i Flemingsberg i Huddinge söder om Stockholm.Sanningen är förstås mer nyanserad än så.Du hade ett ”vanligt” jobb tidigare. Vilken var den stora skillnaden när du blev konsult?− Mejlen blev mycket färre, precis som antalet möten. Man kastas in i nya saker och får då snabbt sätta sig in i olika nya saker. Det blir ju mycket ”vilka kan jag prata med om det här?” när man är uthyrd till en annan arbetsplats.Social kompetens är en stor tillgång som konsult, fast hur skicklig man än må vara är man alltid lite utanför gänget.– Det är en av baksidorna med jobbet. Å andra sidan är det skönt att slippa politiska diskussioner och surdegar. Om någon säger ”det här har vi pratat om i fyra år” behöver man inte alls engagera sig i det problemet.Sina egna kolleger på konsultföretaget Acando, där hon är anställd, ser hon inte alls lika ofta:− Jag försöker vara med på de få möten vi har. Månadsmötet är ett sådant. Det är väldigt få jag har missat, säger Elin Kröger ­Ny­gren.

Test: Skulle du passa för att jobba som konsult

Elin känner sig som klippt och skuren som konsult. Är du det också?Många ja-svar tyder på att du passar för jobbet.Gillar du att få nya uppgifter att jobba med självständigt? ”Jag är en rastlös person, och ur den aspekten är det perfekt att vara konsult. Man får olika uppdrag och kommer till nya miljöer”, säger Elin Kröger Nygren.Törs du ställa dumma frågor?”Man får inte vara rädd för att ställa dumma frågor. Man måste få grepp om vad uppdragsgivaren förväntar sig och behöver.”

Kan du hantera att bli betygsatt ofta? ”Som konsult är man en produkt. Man värderas efter hur man presterar.”Är du framåt?”Om man vill ha ett socialt umgänge på jobbet krävs det verkligen att man bjuder till. Det gäller att kliva fram och säga hej till folk och se till att gå på lunch ihop redan förs­ta dagen på en ny arbetsplats.”Är du beredd att ha en varierande lön? ”De flesta av oss som jobbar i konsultbranschen har en ersättning som relateras till uppdragen. Det är inte samma belopp varje månad.” 

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro