ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Konsumenter kräver kortare bindningstid

Peter Lindholm · 19 Mar 2013
Uppdaterad 20 Mar 2013
Konsumenter kräver kortare bindningstid – Jag tycker att uppsägningstiden borde vara kortare, en månad låter bättre än tre, säger Biron Dondero, 19. – Man vill kunna byta abonnemang när man vill utan att man måste vänta så länge, tycker Ludvig Maciag, 18, båda är studerande i Stockholm.

Konsumenter kräver kortare bindningstid – Jag tycker att uppsägningstiden borde vara kortare, en månad låter bättre än tre, säger Biron Dondero, 19. – Man vill kunna byta abonnemang när man vill utan att man måste vänta så länge, tycker Ludvig Maciag, 18, båda är studerande i Stockholm. Foto: Gustav Gräll


Om ett år ska det bli lättare och snabbare att byta abonnemang för mobil, bredband och tv, enligt förslag från regeringen. Men ytterligare förändringar krävs.

klar

Artikellänk är kopierad

– Klagomålen till både Allmänna reklamationsnämnden och Telekområdgivarna har ökat kraftigt. Det måste vi ta på allvar, säger it- och energiminister Karin Hatt.

I går presenterade hon en promemoria som skickat ut på remiss till ett 40-tal myndigheter. Den innehåller två lagförslag, som föreslås gälla från den 1 april nästa år:

• Uppsägningstiden av ett kundabonnemang får inte vara längre än en månad. 

• SIM-kortlås, som binder kunden till operatören, ska tas bort gratis och automatiskt vid bindningstidens slut.

Konsumentverket kräver dock ytterligare åtgärder.  – Man kommer inte ur ett dyrt och dåligt fungerande abonnemang. Jag hoppas på en maxgräns på ett år, säger Gunnar Larsson, generaldirektör för Konsumentverket.

Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter, vill se en annan ändring: – Konsumenterna ska inte behöva ha koll på när det är dags för att säga upp ett avtal innan det förlängs med automatik, det ska man bli påmind om innan.

Erik Hörnfeldt på Tre ser det inte som ett underbetyg:  – Jag har faktiskt inte tänkt på det på det sättet, säger han och hävdar att kunderna ogärna ser kortare bindningstider. – I stort sett alla väljer att ta 24 månaders bindning i ett abonnemang där en attraktiv mobil ingår. Det ger en förmånligare avbetalning.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro