ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Konsumentverket förbjuder livsfarlig magnetleksak

Elina Bratt Lejring · 27 Mar 2013
Uppdaterad 27 Mar 2013
Magnetkuben har sålts som en pryl för vuxna men orsakat allvarliga skador hos barn och ungdomar.

Magnetkuben har sålts som en pryl för vuxna men orsakat allvarliga skador hos barn och ungdomar. Foto: Youtube


Leksaken MagnetiCube har enligt Konsumentverket orsakat dödsfall. Därför förbjuder de nu Teknikmagasinet att sälja produkten.

klar

Artikellänk är kopierad

ManetiCube är en leksak som består av 216 små magnetiska kulor. Enligt Konsumentverket har flera olyckor hänt där magneter svalts och dragits samman i tarmarna. Leksaken ska även ha orsakat allvarliga skador och även dödsfall.

Teknikmagasinet, som tidigare sålt MagnetiCube, har frivilligt dragit tillbaka produkten. Om de återupptar försäljningen kan de få betala ett vite på en halv miljon kronor.

Produkten har sålts som en pryl för vuxna, men Konsumentverket har slagit fast att den ofta används som leksak till barn och ungdomar. Bland annat används den som "låtsaspiercing" genom att magneterna fästs på var sin sida om till exempel läppen. 

Den som sväljer en magnet kan få allvarliga skador i buken. Om magneterna dras till något annat magnetiskt föremål inne i magen kan det bli hål på tarmväggarna. 

Konsumentverket uppmanar därför småbarnsföräldrar att vara försiktiga med alla magneter i hemmet. Till exempel bör man se till att kylskåpsmagneter sitter högt upp så att barnen inte ska kunna nå dem.

Även husdjur och äldre tonåringar har skadats efter att ha svalt magneter.

klar

Artikellänk är kopierad

Elina Bratt Lejring
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro