ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Konsumentverket om barnvagnen: Ännu har ingen dött” 

Karolina Skoglund · 8 Sep 2014
Uppdaterad 8 Sep 2014

Ett flertal livsfarliga barnvagnar har sålts i Sverige under det senaste året. Nu varnar Konsumentverket för vagnen, som nu både återkallats och belagts med säljförbud.  

klar

Artikellänk är kopierad

Den livsfarliga, och numer återkallade, barnvagnen Elipso.
Den livsfarliga, och numer återkallade, barnvagnen Elipso.Foto: Konsumentverket.

Senast Konsumentverket återkallade och satte ett förbud för att sälja en viss barnvagn var 2010. Nu har det hänt igen. Barnvagnen Elipso från företaget Baby Active har nämligen allvarliga säkerhetsbrister, enligt Konsumentverket. – Det är inte så ofta vi behöver sätta förbud inom produktsäkerhet, säger Anna Stridsberg, utredare på Konsumentverket.

Enligt dem innebär vagnen åtminstone risk för fallskada, klämrisk samt kvävningsrisk. Eftersom den gick sönder tidigt i Konsumentverkets test har inte ens alla säkerhetstester kunnat göras. Men bara utifrån det man hann upptäcka ansågs vagnen vara livsfarlig.  – Ännu har ingen dött. Men det ska vara så pass sannolikt att det ända kan hända för att vi ska kunna lägga ett förbud, vilket vi alltså gjort.

Företaget har fått anmälningar mot sig tidigare och indikationer på att allt inte stått rätt till har funnits. – I samband med att vi var med i ett europeiskt samarbetsprojekt, där ett av urvalskriterierna var att välja ut vagnar man misstänkte problem med och kontrollera dem, gjorde vi en särskilt kontroll av dessa vagnar. Då upptäckte vi detta, säger Anna Stridsberg.

Svårigheten nu är att få folk som redan köpt vagnarna att nås av budskapet att de kan vara farliga. Det kan därmed vara flera personer som har sina barn i dessa farliga vagnar just nu, menar hon.  – Absolut. Det är ofta svårt att sprida information om återkallelser. Det är fortfarande folk som hör av sig om vagnarna vi satte försäljningsförbud på 2010, som inte haft någon aning om att de återkallats. 

Enligt Peter von Segebaden, som driver Baby Active, är det inget fel på barnvagnarna som nu förbjudits. – Det är en bra barnvagn och vi har inte haft några som helst fel på den. Barnvagnen brast i en metalldel rätt sent i testet. Och så ansåg Konsumentverket att barnet kunde dra upp ett blixtlås och på så sätt få i sig skumplast. Men det är osannolikt att det skulle hända, säger han.

Enligt honom har vagnarna sålts i ett drygt år och endast i tio till tolv exemplar. Sedan Konsumentverket krävt återkallelse av vagnarna uppger han att han fått tillbaka två vagnar. – Så det är väldigt få vagnar. Jag förstår inte hur ni kan anse att detta är ett allmänintresse.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro