ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Konsumentverket varnar: 20 av 21 leksaker är farliga

Filip Häggberg · 19 Maj 2016
Uppdaterad 19 Maj 2016
Om barn sätter smådelar som lossnar från leksaker i halsen kan det läsa till döden.

Om barn sätter smådelar som lossnar från leksaker i halsen kan det läsa till döden. Foto: Konsumentverket


Bara en av 21 leksaker klarade säkerhetskraven när Konsumentverket testade leksaker från olika marknader i Sverige. Det kan få allvarliga konsekvenser och till och med leda till döden”, säger utredaren Lena Bergman Bokvist.

klar

Artikellänk är kopierad

Konsumentverket besökte 14 olika marknader under fjolåret för att undersöka kvävningsrisken på leksaker. De testades på ett laboratorium – och resultatet är oroväckande.

En enda leksak av de som testades klarade säkerhetskraven, visar Konsumentverkets kommande rapport som SVT tagit del av.

– Det som kan hända är att smådelar lossnar från leksakerna och att barn sätter de i halsen. Det kan få väldigt allvarliga konsekvenser, barn kan dö, säger Lena Bergman Bokvist, utredare på Konsumentverket, till Metro.

Enligt Lena Bergman Bokvist beror den bristande säkerheten på att de som säljer leksaker på marknader inte har tillräcklig kunskap. Säljarna köper produkterna runt om i Europa och tror att de har gått genom säkerhetstester och är godkända.

– Därför jobbar vi mycket med att informera marknadshandlare om säkerhetsfrågor när det gäller leksaker. Problemet är ju att de tror att leksakerna de säljer är säkra, inte att de säljer osäkra leksaker med flit, säger Lena Bergman Bokvist.

LÄS MER
Snälla föräldrar, sluta köp giftiga leksaker till era barn

Konsumentverket vill nu uppmana föräldrar att göra en egen bedömning innan de låter sina barn leka med leksaker.

– Känns den hållbar? Kolla ordentligt om saker kan lossna och titta på eventuella varningar. Om det står att en leksak inte ska användas av barn under 10 år, låt inte yngre barn leka med den, säger Lena Bergman Bokvist och fortsätter:

– Lita inte på att det är kontrollerat och godkänt av myndigheter.

LÄS MER
Därför ska du inte skänka gamla leksaker till ditt barns förskola
klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro