ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Konsumentverkets svarta lista: Akta dig för de här företagen

Alva Forsberg Fierro · 11 Mar 2016
Uppdaterad 11 Mar 2016

Foto: Alarmy/ Konsumentverket.se skärmdump


Konsumentverket har för första gången släppt en lista över de företag som de vill varna konsumenterna för. De är svåra att nå och de fortsätter bryta mot lagar och regler trots våra påpekanden”, säger Hans Lundin, presschef på Konsumentverket till SVT Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

På listan finns i nuläget åtta företag, men listan kommer att uppdateras varje vecka, skriver SVT Nyheter. Företagen som namnges har vid upprepade tillfällen haft kunder som vänt sig till Konsumentverket med klagomål kring samma problem.

– När ett mindre företag får oproportionerligt många likartade anmälningar som till exempel att kunderna har förlorat pengar, att det saknas kontaktuppgifter till företaget – det är ett tydligt tecken på att det ska upp på listan, säger Hans Lundin till SVT Nyheter.

►LÄS MER: Så luras du av kundrecensioner på nätet

SVT: Finns det något gemensamt för de här företagen, i tillvägagångssätt eller annat?

– Flera av företagen är så kallade abonnemangsfällor. Det typiska för dem är att de annonserar på nätet, ofta i sociala medier, där de lockar med erbjudanden om billiga eller gratis telefoner eller sneakers eller andra varor, mot att man ger dem sina personuppgifter. Framför allt vill de komma åt kontokortsnummer. Om personerna sedan ens har fått varorna vet vi inte, säger Hans Lundin.

►LÄS MER: Taxichauffören: Så lurar vi dig på pengar

Därför uppmanar han alla konsumenter att noga läsa det finstilta i erbjudandet innan man skriver på.

– De personer som nappar på de här erbjudandena har inte sett att i det finstilta står att om man godkänner att köpa eller ta emot varan, så binder man sig också för ett abonnemang på någonting annat, som kan kosta flera hundra kronor i månaden eller mer och som är omöjligt att ta sig ur, säger Hans Lundin.

På konsumentverkets hemsida kan man hitta varningslistan. 

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro