ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kontaktades på Facebook – efter anonymt test på ungdomsmottagning

Emmelie Wallroth · 21 Maj 2014
Uppdaterad 21 Maj 2014

En man i 25-årsåldern testade positivt för en sexuellt överförbar sjukdom på en ungdomsmottagning och fick göra en så kallad kontaktspårning. Trots att mannen blev lovad att han skulle vara helt anonym så blev han plötsligt kontaktad på Facebook – av en person som kände till vad han hade sagt på mottagningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Mannen besökte en ungdomsmottagning i Västra Götaland.

”Jag var och testade mig på ungdomsmottagningen, fick ett positivt besked och fick komma tillbaka för att göra en kontaktspårning”, skriver mannen i ett sms till Metro.

Det innebär att mannen fick lämna uppgifter om vilka sexuella kontakter han haft det senaste året. Han fick veta att han skulle få vara helt anonym.

Men plötsligt blev mannen kontaktad av en av dem har uppgett att han haft sexuell kontakt med – via Facebook. Personen hade fått hem ett brev där mannens person- och kontaktuppgifter funnits med. På pappret hade även uppgifter om när samlaget ägt rum stått med, tillsammans med annan känslig information.

”Det visade sig när jag ringde till mottagningen att min barnmorska hade lagt över detta arbete till en annan som då av misstag (slarveri) skickade det här”, skriver mannen.

Händelsen är nu anmäld till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Maria Gjertsen, verksamhetschef för ungdoms- och barnmorskemottagningarna i östra Fyrbodal, har inte läst anmälan som kommit in till Ivo, men känner till det inträffade.

– Det har skett ett misstag som gjort att det med brevet kom uppgifter som inte skulle komma till personen som fick det. Det är beklagansvärt och vi är jätteledsna över det som hänt, säger Maria Gjertsen.

De ska nu se över sina rutiner för att undvika att någonting liknande ska inträffa igen.

– Det är viktigt att ungdomarna som kommer till oss ska kunna känna sig trygga. Vi beklagar verkligen det här.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro