ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kontakten tappad med satelliten Goce

Gustaf Eriksson · 10 Nov 2013
Uppdaterad 11 Nov 2013
Snart kraschar satelliten Goce mot jorden Goce kallas ”Rymdens Ferrari” på grund av sin smäckra design.

Snart kraschar satelliten Goce mot jorden Goce kallas ”Rymdens Ferrari” på grund av sin smäckra design. Foto: TT


Sedan 2009 har den ett ton tunga satelliten Goce cirkulerat kring jorden. Men nu är bränslet slut. Nu har den ett ton tunga satelliten kraschat någonstans på jorden.

klar

Artikellänk är kopierad

Strax innan klockan 01 natten till måndagen rapporterade det europeiska rymdorganet ESA att de tappat kontakten med satelliten Goce. Enligt de sista prognoserna ska nedslagsplatsen vara någonstans i Stilla havet eller Indiska oceanen. Enligt NBC News har inga vittnesrapporter om den brinnande satelliten rapporterats, vilket kan tyda på att den landat någonstans i havet. Arbetet med att lokalisera delarna kommer sannolikt att ta tid. 

I tre år har den europeiska satelliten Goce kartlagt variationer i jordens gravitation med extrem detaljrikedom. Men i mitten av oktober tog bränslet slut, sedan dess har satelliten störtat mot jorden i snabb takt. Enligt ESA, den europeiska motsvarigheten till NASA, kommer Goce sannolikt att krascha i havet.

Även om du råkar befinna dig ute till havs behöver du inte vara särskilt orolig för att träffas av satelliten. Risken att någon människa kommer stå i vägen för Goce är minimal.

”Risken för människor på marken är minimal, det är 250.000 gånger större chans att vinna högsta vinsten i den tyska Lottodragningen än att få en del från Goce på sig,” skriver Heiner Klinkrad på ESA i en blogg.

Med hjälp av data från Goce har forskare bland annat kunnat skapa den första högupplösta kartan över gränsen mellan jordytan och manteln i vår planets inre.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro