ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kontrollanter håller ordning på hygienen på St:Göran

Viktor Bendz · 18 Nov 2013
Uppdaterad 20 Nov 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Alla akutsjukhus i Stockholms läns landsting har lagt städningen på entreprenad utom Norrtälje sjukhus och privata Capio St: Görans sjukhus. Städare och lokalvårdare är anställda av sjukhuset – precis som all annan vårdpersonal. På St: Göran har det fått vårdrelaterade infektioner att minska, som Dagens samhälle rapporterat.

– Alla har en funktion och man måste ha en dialog med alla. Man måste se till att helheten fungerar, säger Jimmy Björkman, enhetschef på sjukhusets servicegrupp.

För att se till att hygienen är på topp topsas rengjorda ytor och kontrolleras med en mätare som vanligtvis bara används i livsmedelsindustrin. Mätskalan är framtagen av sjukhusets hygien- och smittskyddsgrupp – och är unik inom vården.

Mätaren visar hur mycket organiskt material som finns på en plats. Så länge siffran är under 100 är städningen godkänd och bakterier ska inte kunna växa till där.

– Man pratar om att använda mätsystemet i hela Städsverige, säger Jimmy Björkman.

Varje tops kostar 25 kronor, och sedan metoden började användas förra året har 50 000 kronor gått åt – bara till mätstickor.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro