ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kontrollanterna sätter sig på man – då får han panik

Peter Löwendahl · 23 Nov 2012
Uppdaterad 23 Nov 2012

En kille i 20-årsåldern hamnade i går eftermiddag i bråk med Västtrafiks biljettkontrollanter. När de höll fast honom mot golvet drabbades han av vad vittnen be-skriver som en panik-attack, något som tydligt syns på den film Metro har av händelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

UPPDATERING 15.40: SPÅRVÄGEN POLISANMÄLER SIG SJÄLV FÖR INGRIPANDET En kille i 20-årsåldern hamnade i går eftermiddag i bråk med Västtrafiks biljettkontrollanter. När de höll fast honom mot golvet drabbades han av vad vittnen beskriver som en panikattack, något som tydligt syns på den film Metro har av händelsen.

För andra gången den här veckan har spårvagnsresenärer hört av sig till Metro upprörda över hur en biljettkontroll spårat ur. Enligt polisens presstalesman var det i går en kille i 20-årsåldern som drabbades.

Han åkte fyrans spårvagn mot Angered, saknade färdbevis, vägrade uppge personnummer, och hamnade i bråk med kontrollanterna.

– De håller fast honom, drar upp honom mot glaset och ner på golvet. Killen kan inte andas och de fortsätter, säger Tarek Ajexio Sioufi, som filmade händelsen, en film han har skickat till Metro. Du kan se filmen här intill.

Filmen visar hur killen ligger på golvet i spårvagnen, fasthållen av fyra biljettkontrollanter. Kontrollanterna ber honom lugna ner sig, han skriker att han har ont och att han inte kan lugna sig.

Vad som hänt fram till dess och varför kontrollanterna tog beslutet att de var tvungna att hålla fast resenären med våld framgår däremot inte. Tarek pratade i telefon och såg inte varför situationen urartade, men han är inte det enda vittnet som beskriver en obehaglig upplevelse.

– Jag känner mig fortfarande skakig. Det behöver finnas en gräns för vad de får göra, skriver Daniel Svedlund i ett mejl till Metro. 

När polisen kom lugnade situationen snabbt ner sig och ingen av de inblandade parterna har gjort någon polisanmälan.

”Vi vill inte hamna i en sådan situation”

Marja-Leena Uitto Adolfsson, operativ chef Trafikantservice som har hand om biljettkontrollerna för Västtrafik, har fått se samma film som Metro tagit del av. Hon vill inte kommentera händelsen förrän hon har tagit del av kontrollanternas rapport som ska vara klar i dag på morgonen.

Men oavsett om det här är korrekt enligt lagen, är det här ett sätt som ni vill bemöta era resenärer?

– Nej, vi vill inte hamna i en sådan här situation. Men ibland hamnar vi här i alla fall. Och händelseförloppet styrs utifrån hur resenären agerar.

När polisen kommer lugnar situationen ner sig, vad gör polisen som inte era kontrollanter klarar av?

– Jag tror att polisen upplevs ha ett annat mandat än biljettkontrollanter som ju är trafiktjänstemän.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro