ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Köp aktier i dag

Arne Wirén · 20 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Ola Gustafsson


... och sälj dem på fredag

klar

Artikellänk är kopierad

BÖRSRÖRELSER. Ena dagen larmas vi om börsras, nästa dag stiger det. Hur ska man bli klok på börsen?

Här är svaret: välj rätt dag för dina affärer. Köp på tisdagar, sälj på fredagar! Gunnar Ek, bolagschef på Aktiespararna, har följt börsen ända sedan 1979 och har satt samman statistik över börsuppgången en genomsnittlig vecka.– Börsveckan börjar ofta avvaktande, säger Gunnar Ek.

Men ändå går den rätt bra på måndagar, den stiger med 0,061 procent. Varför?– Det beror på att marknaden byggt upp förväntningar om att kursen borde ha stigit under lördagen och söndagen då börsen varit stängd.Börsen backar inte någon dag i veckan, genomsnittligt över flera år. Däremot står den nästan still under tisdagar med +0,006 procent.

På onsdagar börjar den stiga igen och slutar på +0,037 procent. Folk har nu hunnit studera kurserna och börjat se att det finns en del köpvärt. Torsdagar stiger den väsentligt, med i genomsnitt 0,094 procent och på fredagar tar börsen ett rejält glädjeskutt med 0,132 procent.Det kan låta som en låg siffra, men det är ett genomsnitt över året och betyder att det är den dag i veckan då har man störst chans att få bra betalt för aktierna. Samtidigt är det den dagen då man inte borde köpa. Ändå är det just det som många gör.– De tycker att även om kursen stigit med 50 öre eller en krona så vill de ändå köpa så att affären är klar och de kan sova lugnt under helgen, säger Gunnar Ek.

OBS! Det är mycket svårt att spå börsen och att börskursen statistiskt skiljer sig över veckodagarna betyder inte att du säkert kommer att tjäna pengar genom att köpa på tisdag och sälja på fredag. Ta med andra ord det här börstipset med en rejäl nypa salt!

klar

Artikellänk är kopierad

Arne Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro