ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Köp en bit av rymden – för 150 000 kronor

Aron Andersson · 12 Jun 2017
Uppdaterad 12 Jun 2017

En helt sfärisk bit av en meteorit – som hämtad ur en science fiction-film – säljs nu på auktion. Men den som vill äga rymdstenen får vara beredd att betala. Den säljs för 150 000 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Sfären ser ut som något ur ”Guardians of the galaxy”. Men det är inte fråga om något science fiction-föremål med magiska krafter. Det är bara en bit av en meteorit, utskuren i sfärisk form.

Redan i juni 1967 hittades meteoriten Seymchan, döpt efter bosättningen i östra Ryssland där den fanns. En stor bit, på 272 kg hittades tillsammans med en mindre bit på 50 kg.

LÄS MER: Här är nya bilden på Jupiter som får dig att tappa hakan

Sedan dess har ytterligare material från meteoriten återfunnits på platsen och 50 kg samlades in 2004. Den bit som säljs på Ebay påstås dock tillhöra originalfyndet från 1967 och det är inte första gången material från detta fynd säljs.

För ett år sedan såldes en annan sfärisk bit för över 10 000 dollar, motsvarande 87 000 kronor. Den vägde 434 gram. Den sfäriska meteoritsten som nu säljs väger mer än dubbelt så mycket, hela 1 029 gram.

”Vi kan nästan garantera att en annan i denna storlek inte kommer att skapas”, står det i annonsen.

Meteoriten tillhör en sällsynt typ, pallasit, och dessa utgör bara ungefär 2 procent av alla meteoriter som hittats.

LÄS MER: Experten: Då bor vi på Mars

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro