ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Köp vin i låda i höst

Clara Grabe · 20 Okt 2017
Uppdaterad 20 Okt 2017

Här är Clara Grabes bästa tips på blandlådor med vin.

klar

Artikellänk är kopierad

Piemontes trio i druvorFerdinando Principiano, Barolo, CAV0077, caviste.se, 1090 kr, 6*750 ml

Caviste säljer viner till privatpersoner via deras hemsida. Idén är att de säljer en blandlåda med sex flaskor från en och samma producent, vanligtvis tre olika sorters vin i samma låda. Lådorna är alltid väldigt populära och säljer slut direkt så det gäller att hänga på låset när de släpps. Ferdinando Principianos låda börjar säljas nästa torsdag. Principiano är en fantastisk producent, vinerna har allt som man kan önska av Piemonte; blommighet, fin struktur och balans. Ferdinando tog över vingårdarna tidigt 90-tal och var då snabb med att försöka göra mer publika viner med små ekfat och modern teknik. Han upplevde dock efter några år att hans viner inte längre visade upp sitt ursprung och började sakta med säkert gå tillbaka till mer traditionsenlig vinmakning och dessutom ekologisk odling. Lådan innehåller en Nebbiolo, en Barbera och en Dolcetto och visar stolt upp Piemonte som vinregion.

En salig och naturlig blandningVin & Natur 18, varierande ursprung, nr 77090, 1272 kr, 6*750 ml

Är du typen som vill prova nya viner och samtidigt låta någon annan bestämma vad du dricker så är den här blandlådan perfekt för dig. Vin & Natur är en ambitiös importör som säljer mycket vin till restauranger. Deras signum är producenter som gör ärliga och rena viner. Nu har de även gjort sig tillgängliga för konsumenter genom Systembolaget och plockat ihop en låda som går att beställa. Viner med personlighet, karaktär och ett fint hantverk bakom. Samtliga viner låter druvan och ursprunget tala för sig själv. I den här lådan kommer vinerna från södra och norra Rhône, strax utanför Chablis, Beaujolais, Umbrien och Sicilien. Drick gärna de här vinerna hyfsat unga även om de skulle gå att lagra. Den primära frukten och ungdomligheten är en stor del av deras charm. Och visst kan det vara frustrerande att inte kunna köpa en flaska till när du druckit upp men det är också en del av charmen.

Till vardags, fest eller källarenBodegas Emilio Moro, Ribera del Duero, Spanien, nr 71350, 1326 kr, 6*750 ml

Det är fler och fler producenter som kommer på idén med att sälja blandade lådor. Och det är ju faktiskt så att vissa viner är mer till vardags och andra till fest och hittar man en ny favoritproducent är det roligt att upptäcka deras olika viner. Finca Resalso kan drickas till vardags, det är ett fruktdrivet och piggt vin som passar bra att dricka ungt. Det får gärna serveras lite svalare. Emilio Moro är vinet som lyfter en helgmiddag och passar perfekt till smakrika kötträtter med feta tillbehör. Allra bäst blir det om det får luftas en stund innan servering. Malleolus lagras längre på ekfat och har en tanninstruktur som inte kräver men definitivt vinner på lagring. Ribera del Duero ligger i nordvästra Spanien utmed floden Duero som sedan flyter in i Portugal och genom Duoro-dalen där druvorna till portvin växer. Spanska viner har på senaste tiden glömts bort något men det är dags att återupptäcka dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro