ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Köpfest ger högkonjunkturen extra skjuts framåt

Stockholm TT · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hushållen sätter sprätt på allt mer pengar och köpfesten drar upp tillväxten.

Under årets första sex månader steg detaljhandelns omsättning med 7,7 procent, mätt i löpande priser, jämfört med samma period föregående år. -Det är en väldigt hög ökningstakt. En av de högsta sedan början av 1990-talet, säger Fredrik Bergström, vd för Handelns Utredningsinstitut (HUI). Stor betydelse Föreningssparbanken räknar i år med att hushållens disponibla inkomster kan öka med över 3,5 procent. Snittet brukar ligga kring 1,8 procent. Lägg därtill att den privata konsumtionen står för ungefär hälften av bruttonationalprodukten och det krävs ingen expert för att begripa att svenskens benägenhet att öppna plånboken har stor betydelse för landets ekonomi i stort. Mycket möbler-Om vi får en ökning på uppåt tre procent så kan man säga att konsumtionen svarar i alla fall för en tredjedel av tillväxten i år, säger Föreningssparbankens prognoschef Cecilia Hermansson. En stor del av pengarna läggs på sällanköpsvaror som elektronik och möbler. Två branscher med stor prispress. Däremot spenderar vi mindre pengar på tjänstesektorn. Där har priserna inte sjunkit som de gjort på varusidan. -Hushållen har varit mer benägna att köpa varor som fallit i pris än att köpa tjänster där priserna fortsatt stiga. Svenskar är pigga på att investera i nya produkter och tar gärna till sig ny teknologi, säger Cecilia Hermansson. Förköper sig inte När det gäller dagligvaruhandel skördar stormarknads- och lågpriskoncepten stora framgångar. Företagen arbetar där med ett stort utbud av sällanköpsprodukter, vilket ger en extra hävstång i tider av konjunkturuppgång.

Cecilia Hermansson tror inte att hushållen handlar för mer pengar än vad de egentligen har råd med. -Sådana här goda inkomstår som det är nu ser vi även att hushållen ökar sitt sparande. Det finns utrymme för både ökad konsumtion och ökat sparande, säger Cecilia Hermansson. Även utlåningen ökar. Men det beror mest på att huspriserna stiger, enligt Cecilia Hermansson.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro