ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kopieringsavgift dyr affär

David Baas · 17 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

För varje krona som går till artisterna för kopiering får konsumenten betala två kronor. Det visar en ny studie från CLRA, europeisk branschförening för företag som säljer inspelningsbara medier.

KOMPENSERAR ARTISTERNA I många europeiska länder tas en avgift ut på inspelningsbara cd-, dvd-skivor och mp3-spelare för att kompensera artisterna när kopieringen ökar. Rapporten från CLRA visar att 1,2 miljarder euro, cirka 11 miljarder kronor, betalades i avgift i Europa förra året. Avgiften innebar ökade kostnader för tillverkarna vilket konsumenterna i slutändan får betala.

LÅG AVGIFT I SVERIGE I Sverige ligger avgiften för en vanlig cd-skiva på 1 krona och för en dvd-skiva på 3:25 kronor. Det är lågt, anser Hans-Olov Dahlén, jurist på Copyswede, som tar in avgiften i Sverige och fördelar den till olika konstnärs- och producentorganisationer. Totalt fördelades 137 miljoner kronor 2005. På IMI, branschorganisationen för leverantörer av audio- och videokassetter och datamedier, tycker man att avgiften är orimligt hög. – Hade det kostat hälften så mycket som i dag hade det köpts fler skivor, säger Bo Rydin, vd för IMI.

klar

Artikellänk är kopierad

David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro