ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Koppartjuvar länsar t-banan

Anders Göransson · 16 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Väktare har gripit över 20 på en vecka

klar

Artikellänk är kopierad

Den avstängda delen av röda linjen har blivit ett eldorado för koppartjuvar. De tar sig i stort antal in på spårområdet för att komma åt den åtråvärda metallen.

– Det är sanslöst. Vi har gripit cirka 25 personer på en vecka, säger Johan Hedenfalk, säkerhetschef på SL.

REKORDHÖGT PRIS Det är kombinationen av rekordhögt kopparpris – det har stigit med 85 procent i år – och SL:s tillfälliga avstängning av Fruängenlinjen som har lockat till sig kabeltjuvarna. SL har satt in extra väktare som patrullerar i området, och som gripit inkräktare vid bland annat Telefonplan och Västertorp. Men de kommer tillbaka.

Koppartråden finns både omkring och i spåren, och tjuvarna hugger eller skruvar loss den. Det rör sig mest om utslagna personer som försöker tjäna en slant.

– Vad jag förstår går de till mindre seriösa skrothandlare. Där får de kanske halva priset, och sedan tjänar skrothandlaren en massa pengar. På det sättet finns det en marknad som är svår att stoppa, säger Ingemar Palm, ansvarig för SL:s elkraftanläggningar till tågdriften.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro