ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Koppartjuven kan få Sverige att stå still

Evelina Olsson · 4 Okt 2012
Uppdaterad 4 Okt 2012
Koppartjuven kan få Sverige att stå still Trafikverket anger att materialkostnaderna till följd av kopparstölderna från järnvägen uppgår till 100 miljoner för 2011. På Pernilla Merkenius arbete stals metaller för en miljon kronor nyligen. Foto: linnea svensson arbab

Koppartjuven kan få Sverige att stå still Trafikverket anger att materialkostnaderna till följd av kopparstölderna från järnvägen uppgår till 100 miljoner för 2011. På Pernilla Merkenius arbete stals metaller för en miljon kronor nyligen. Foto: linnea svensson arbab Foto: Foto: Linnea Svensson Arbab


Metallstölder blir ett allt vanligare problem. Bara koppar-stölderna från Sveriges järnvägar under 2011 beräknas uppgå till en samhällskostnad på en halv miljard kronor, visar en färsk rapport från Rikskriminal-polisens underrättelse-tjänst.

klar

Artikellänk är kopierad

I rapporten framgår det att en kopparstöld i Mälardalsområdet 2011 riskerade att slå ut hela bansystemet. I norra Sverige blev hela telefon- och datatrafiken utsatt för omfattande störningar under 2011 efter att en fiber- och strömkabel klipptes av och i Stockholm blev delar av Åkersberga strömlöst i april 2012 efter att någon försökt stjäla kopparkabel. 

Många drabbade företag väljer att inte ens polisanmäla stölderna med anledning av höga självriskkostnader.

– De här stölderna kostar mer än vad man kan tro och då många stölder inte anmäls kan mörkertalet vara jättestort, säger Lars Öjelind, biträdande chef på Rikskriminalens underrättelsetjänst.

För att stölderna ska minska är det bland annat de oseriösa skrothandlarna man ska rikta in sig på, menar polisen. Enligt Skatteverkets kontroller beräknas fusket i skrotbranschen medföra ett skattebortfall på 500 miljoner kronor per år.

– Som det ser ut i dag finns det inga tillstånd som kontrollerar branschen, vem som helst kan gå in och sälja skrot, säger Lars Öjelind.

Det är en blandad skara aktörer som ligger bakom metallstölderna, allt från lokala livsstilskriminella till den organiserade brottsligheten och den internationella ligor. Men man har också noterat fall där hela familjer, inklusive kvinnor och barn, deltar i stölderna.

– Den typen av familjeligor ägnar sig åt all typ av brottslighet, i det här fallet tycker man att det är enklare att stjäla metall än att ge sig på åldringar, säger Lars Öjelind.

För två veckor sedan inträffade en metallstöld vid ett järnvägsbygge utanför Helsingborg. Då försvann metaller till ett värde av drygt en miljon kronor.

– Sedan vi började med arbetet här för fem veckor sedan har vi haft ett femtontal stölder, säger Pernilla Merkenius, Trafikverkets projektledare.

Enligt Merkenius har man trots stölderna lyckats hålla tidsschemat. Men frustrationen är utbredd bland de anställda.

– Folk är rent ut sagt förbannade. Det blir mer jobb för oss och man får göra om samma moment flera gånger.

Utöver kostnaden för extra material tvingas man också betala för utökade säkerhetsinsatser.

– Vi har fått ta in ett vaktbolag som ronderar och har även inlett ett samarbete med polisen.

Men trots det, och trots riskerna med att gå in på farliga områden, fortsätter stölderna.

– Vi hade en tjuv som omkom vid en stöld här i området under 2010, han brändes till döds. Men pengarna är uppenbart värda att riskera sitt liv för, säger Merkenius.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro