ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Koppla era barn så slipper jag koppla min hund

Metro · 19 Okt 2015
Uppdaterad 19 Okt 2015

Foto: Viktoria Wyckman


Ungar springer runt och stökar, smutsar ner, ger ifrån sig en massa ljud och är allmänt störande. En hund märker man knappt av. Oftast går den för sig själv eller ligger stilla under ett bord. Sluta tjata om att folk ska koppla sina hundar, koppla ungarna i stället, skriver Katrin Zytomierska.

klar

Artikellänk är kopierad

Jag tror att många skulle hålla med mig om att barn i allmänhet gör mer väsen av sig än djur. Barn springer runt och stökar, de ger ifrån sig en massa ljud, de smutsar ner och på lokal är de väldigt ofta hopkopplade med en surfplatta som klingar och klångar och är allmänt störande. En hund märker man knappt av. Oftast går den för sig själv eller ligger stilla under ett bord.

► LÄS MER: "Uppfostra inte era barn till feta bilister"

Det finns såklart både ouppfostrade hundar och barn och de borde man ha under uppsikt eller i koppel och kanske även munkorg men i största allmänhet anser jag det vara befängt att man skulle särskilja djur från människor. Det finns också många vuxna människor som borde kopplas.

Härom dagen åt jag lunch på en finkrog vid Stureplan när de plötsligt kom in en man som stapplade fram till ett av fönsterborden. Han ryckte tag i en kniv från bordet och började vifta den vilt omkring sig. Jag anser att han borde kopplas.

I veckan fick jag bevittna hur en kostymnisse passerade en kvinna i 60-årsåldern som promenerade med sin gråhåriga fårhund på gatan på Östermalm. Den gamla lugna hunden smög längs trottoarkanten och den fina kvinnan smög efter. Men kostymfjanten kunde inte hålla sig. Helt oprovocerat vände han sig mot kvinnan och väste ”Koppla hundjäveln för fan”. Sen missade han lyckstolpen med några centimeter så det var ju synd. Jag tycker att han borde kopplas.

► LÄS MER: Malmöbo lämnade hundar i stekhet bil – i timmar

Jag funderar kring de människor som stör sig på lösa hundar. Vad är det som gör att man stör sig på det och anser att koppel ska vara ett tvång? Är det människors egna nojor och barndomstrauman som ligger till grund för det? Är det samma kontrollbehov som hos de som utövar militanta uppfostringsmetoder på sina barn? För jag anser att det argument som många använder sig av att barn skulle vara rädda för hundar inte är rimligt. Det är inga barn som föds rädda för djur utan tvärt om. Det naturliga för barn är att gå fram för att klappa och hälsa på djur och det är då som vuxna stoppar dem och då oftast med en sträng röst. Det är vuxna som skapar rädslan hos sina barn och det är tråkigt och dumt. Orsaken är dock oklar. Det är inte ofta som man hör om hundar som biter barn i Sverige. Och när det händer så är det hundar som borde vara kopplade. Precis som fulla män som attackerar oskyldiga människor på krogar runt Stureplan.

Katrin Zytomierska

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro