ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Köpte katt som hade klamydia – köparen kräver skadestånd

JENNI KARLSSON · 1 Mar 2016
Uppdaterad 1 Mar 2016
Katten på bilden har ingen koppling till kattklamydia.

Katten på bilden har ingen koppling till kattklamydia. Foto: Alamy


Raskatten saknade stamtavla och kom med en oväntad överraskning – kattklamydia. Nu får kvinnan som köpte den fyrfotade missen 3 052 kronor i skadestånd.

klar

Artikellänk är kopierad

När en kvinna köpte en raskatt fick hon inte med tillhörande stamtavla till en början. Något som hon ska ha bett säljaren om att få. Men problemen med den nyinköpta katten stannade inte där.

Efter sex månader visades det sig också att den fyrfotade vännen hon köpt var smittad med kattklamydia, något som också spreds till en annan katt i hushållet. Köparen hade inte fått information om att det fanns risk för en smitta. Hon anmälde därför kattuppfödaren till Allmänna reklamationsnämnden och krävde säljaren på 2 000 kronor för veterinärkostnader och 3 000 för utebliven stamtavla.

►LÄS MER:  Barnbarn vann mot mormor i rätten – får tillbaka sin katt

Kattuppfödaren är däremot inte villig att betala veterinärkostnader eftersom att den dragit av 300 kronor vid försäljningen då köparen skulle stå för vaccinationskostnader själv. Och eftersom det inte går att koppla den äldre kattens klamydiasmitta till den nyinköpta katten vägrar uppfödaren stå för de kostnader som uppkommit för den vården.

Uppfödaren säger att den kan betala 52 kronor för klamydiasmittan, det vill säga överskottet från veterninärbesöket som kostade 352 kronor för den nya katten.

Allmänna reklamationsnämnden har nu beslutat att köparen är berättigad 3 000 kronor i skadestånd för avsaknad av stamtavla. Att den köpta katten också hade kattklamydia och behövde vaccineras är däremot inte skadeståndsberättigat utöver de 52 kronor som uppfödaren förklarat sig vara beredd att betala.

►LÄS MER:  Larm: Många katter smittade med salmonella

klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro