ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Köpte kläder och dyrt vin för skattepengar

Moa Kärnstrand · 6 Nov 2013
Uppdaterad 6 Nov 2013

Dyrt souvernirvin för skattepengar, damplagg som på kvittot får heta "lunch". Och höga anställda som attesterar varandras felaktiga kvitton. Det rapporterar Uppdrag Granskning kväll, när de går igenom Göteborg stads mångmiljonsatsning på fastighetsmässan i Cannes.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: SVT Uppdrag granskning

I år skickade Göteborg 40 personer till den internationella fastighetsmässa, Mipim, som varje år hålls i Cannes på Franska Rivieran. Bland annat ordnade man två mingelkvällar med öppen bar på lyxhotellet Carlton, varav den ena var en kick-off för nästan enbart kommunens anställda och samarbetspartners, som man redan kände och hade affärer tillsammans med. Ändå hävdar de ansvariga att minglen hållits för att knyta kontakter. Notan för de båda lyxminglen stannade på närmare en halv miljon kronor av skattebetalarnas pengar, när bland annat fyra värdinnor och en livvakt skulle betalas. – Jag tycker att det är värt det, säger Patrick Andersson, vd för Business Region Göteborg. Uppdrag Granskning har i kvällens program gått igenom alla utlägg som Göteborg stads anställda gjort under sin medverkan på Mipim under de senaste fyra åren. Resultatet är en lång rad tvivelaktiga kvitton. Exempelvis köpte Mats Andersson, före detta vd för Älvstranden utveckling, sex flaskor lyxigt vin och ost för skattepengar bara timmar innan han skulle gå på flyget hem - och kallade det på kvittot för "frukostmat". Bertil Rignäs, vd för kommunala Bostadsbolaget, köpte ett damplagg och döpte utlägget till "lunch". – Den förklaringen jag fått är att han har haft utlägg för en lunch, men lämnat in fel kvitto, säger Anna Johansson (S), dåvarande ordförande i Bostadsbolaget och den som attesterade utläggen, till Uppdrag Granskning. Rignäs själv har inte velat tala med programmet. Mats Andersson från Älvstranden har också gjort utlägg för mat, sprit och hyrbil under nästan en vecka innan själva mässan startat. Notor som godkänts av bolagets dåvarande ordförande, Mats Karlsson - som i sin tur fått sina kvitton godkända av Andersson. Sammanlagt har de fyra senaste årets medverkan på Mipim kostat Göteborgs skattebetalare 4,6 miljoner, trots att man kan visa mycket få bevis för att medverkan faktiskt gett resultat.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro