ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Köpte medalj av kontroversiell Nobelpristagare – ger tillbaka den

Åsa Larsson · 12 Dec 2014
Uppdaterad 12 Dec 2014
James Watson och det utauktionerade Nobelpriset.

James Watson och det utauktionerade Nobelpriset. Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Den kontroversielle Nobelpristagaren James Watson sålde i höstas sin Nobelmedalj på auktion. Nu får han tillbaka den av köparen, som tycker synd om honom.

Den förmögne ryssen Alisjer Usmanov, som bland annat äger​ fotbollslaget Arsenal, betalade 36 miljoner kronor för Nobelmedaljen när den gick under klubban i höstas.

Biologen James Watson, som fick priset 1962 för kartläggning av hur dna är uppbyggt, hamnade i rejält blåsväder för sju år sedan då han gjorde en rad rasistiska uttalanden.

Han hävdade bland annat att afrikaner är mindre intelligenta än andra människor och sade att "det märker alla som arbetat med svarta människor". Efter det fick Watson en hel del kritik och tyckte själv att han blev en persona non grata i forskarsamfundet.

Den brittiske ministern David Lammy kommenterade Watsons uttalanden som "djupt kränkande":

– Det är synd att en man med en sådan enastående vetenskaplig bakgrund får se sin gärning överskuggad av sina egna irrationella fördomar, sade han.

Nu har den stormrike Alisjer Usmanov beslutat sig för att ge tillbaka Nobelpriset till James Watson.

I ett uttalande säger Usmanov  att det är "oacceptabelt" att en vetenskapsman av en sådan kaliber säljer den medalj han fick som ett erkännande för sina vetenskapliga framsteg, skriver TT.

Anledningen till att Watson sålde sin medalj var enligt egen utsago att "ingen ville erkänna att han existerade" och han sade till Financial times att han skulle använda pengarna för att köpa en David Hockney-tavla​ .

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro