ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Köpte tuppnacke på nätet – åtalas för artsbrott

Tobias Andersson Åkerblom · 23 Feb 2014
Uppdaterad 23 Feb 2014

En 36-årig kvinna från Storgöteborg köpte en nacke från den utrotningshotade indiska djungeltuppen på nätet, för att binda fiskeflugor. Nu åtalas hon för artskyddsbrott.

klar

Artikellänk är kopierad

Den här tuppen har ingenting med artikeln att göra.
Den här tuppen har ingenting med artikeln att göra.Foto: TT

Det var i december förra året som kvinnan köpte nacken från en djungeltupp på sajten Tradera. I förhör med polisen säger hon att inte hade någon aning om att det var olagligt. Hon ska inte ha fått någon information om dess ursprung vid köpet.

– Jag frågade inte heller eftersom jag inte visste att arten var skyddad, säger hon i förhör med polisen.

Djungeltuppsnackar används för att binda fiskeflugor, men det är förbjudet att köpa och sälja dem utan tillstånd från Jordbruksverket, enligt åklagaren. Vilda djungeltuppar är inte under några omständigheter tillåtet att handla med, menar han, men många köpare vet inte varifrån djurdelarna kommer.

– Hon vet inte om den är vild är eller uppfödd och då får rätten pröva om hon genom sin inställning fritas från ansvar, säger åklagaren Bo Lindgren.

Kvinnan åtalades på torsdagen. På onsdagen åtalades även en man som ska ha sålt djungeltuppnackar.

Det är förbjudet att köpa och sälja arter som finns med i Europeiska rådets förordning om artskydd utan tillstånd. Där finns arter som varg, flodhäst och duvhök med. Men många tänker inte på vad de köper, särskilt utomlands, menar Lindberg.

– Det är väldigt vanligt att folk sitter i tv och tidningar och uttalar sig om saker de köpt på semestern, och tagit in hit och glatt visar upp. Det kan ju sluta faktiskt sluta med att de anger sig själva och hamnar på utredning, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro