ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Köra motorcykel nya trenden för 40-talister

Marcella Mravec · 28 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Christer Persson och Mona Lundin Persson är motorcykelägare och tror inte att man är en farligare förare i medelåldern. Här besöker de Mc-varuhuset.
Christer Persson och Mona Lundin Persson är motorcykelägare och tror inte att man är en farligare förare i medelåldern. Här besöker de Mc-varuhuset.Foto: Lotta Imberg

Motorcykeln har ersatt golfandet som 40-talisternas fritidsnöje. Samtidigt flaggar Vägverket för ökade antal dödsfall bland äldre mc-åkare. Sommmarens stora trend bland medelålders män är att skaffa en motorcykel – barnen är utflugna och ekonomin är bättre. – Våra nya motorcyklister är inte 18–20 år längre, utan 35 år och uppåt. Man har redan villa och volvo, nu vill man ha något mer, säger Per Johansson, vd för motorcykelbranschens riksförbund, MCRF. De som skaffade körkort före 1976 fick ett mc-körkort på köpet, och kan ge sig ut med den nyinköpta hojen utan körlektioner. Detta kan vara en orsak till medelåldern på dödsfallen bland mc-åkare har höjts med mer än fem år sedan 2000, menar Vägverket. – Det är stor skillnad på att köra bil och motorcykel, och man är mer utsatt i trafiken. Man ska inte lita på att man kan köra mc bara för att man har körkort, man borde gå en upp- fräschningskurs, säger generaldirektör Ingemar Skogö. NY LIVSSTIL Han menar att det ökade antalet motorcyklar bland äldre är en del av en ny livsstil. Per Johansson håller med. – Förr när man fyllde 50 fick man en silverkäpp och en hatt. Nu vill man leva mer. Det är lite kittlande, en spänning man kanske behöver. Men jag håller med Ingemar Skogö till viss del – bara för att man har behörigheten har man inte kompetensen. Christer Persson, som fick sitt mc-kort på köpet, håller inte med om att man blir farligare i trafiken i medel-åldern. Själv är han åter- fallsknutte, och köpte en ny Triumph för några år sedan. – Man kör annorlunda när man blir äldre, man är försiktigare och observerar mer. När man var yngre tänkte man bara fort fort fort.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcella Mravec
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro