ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Koreografen försvarar stoppad bild: Det är ett ansikte som njuter"

Aron Andersson · 11 Nov 2015
Uppdaterad 11 Nov 2015

En mörkhyad person med en vit fot i ansiktet. Så gör Kungliga operan reklam för baletten Svansjön”. Bilden tas nu ner efter kritik, men balettens koreograf försvarar den: ”Det är ett ansikte som njuter”.

klar

Artikellänk är kopierad

Kungliga operan väljer nu att ta ner en bild från sitt skyltfönster efter att den kritiserats för hur en mörkhyad person porträtteras.

– Vi kan förstå att den kan vara problematisk, som en bild tagen ur sitt sammanhang. Men ser man föreställningen får man nog en annan upplevelse, säger informationschef Torbjörn Eriksson.

►LÄS MER: Nu talar Louise ut efter rasismkritiken

En av de som kritiserat bilden är artisten Adam Tensta. På Facebook skriver han:

”Ser ni mönstret? Operan som redan är en av de mest konservativa institutioner ’vi’ har, väljer att porträttera en mörkhyad person på detta sätt.”

Bilden gör reklam för baletten ”Svansjön” och föreställer en mörkhyad man som har en fot placerad i ansiktet. Balettens koreograf, Mats Ek, har varit med och skapat bilden och han tycker det är fel att den nu plockas ner.

– Varför en naken fot som smeker ett älskat ansikte ska vara rasistisk är obegripligt, säger han till Metro.

– Operan har valt att ge huvudrollen, för en av de första gångerna i baletthistorien, till en svart man. Det finns inget som helst som antyder att han skulle bli förnedrad på bilden. Det är ett ansikte som njuter, lutat mot foten.

►LÄS MER: Adam Tensta lämnar studion i protest mot TV4

Kungliga operans informationschef säger att de välkomnar en diskussion om kulturens roll i samhället. Och Mats Ek säger att han gärna tar en diskussion med Adam Tensta.

– Han får gärna kontakta mig och diskutera frågan, min spontana reaktion är att det är helt irrelevant.

Hade ni räknat med reaktioner?

– Nej, det enda jag kan säga är att på urpremiären för 30 år sedan var det en person som upprört skrev att ”hon sparkar honom i ansiktet” apropå denna enkla rörelse. Men då fanns ingen färgad eller svart prins, det var kärleksakten som beskrevs så. För mig var det ofattbart, men det är för att de inte är vana att se att en naken fot kan uttrycka kärlek. Ur den synvinkeln visste jag att det kunde läsas på annat sätt, men inte i rasistisk riktning alls.

►LÄS MER: Kändisarnas stöd till Adam Tensta: ”Står upp på bästa tänkbara sätt”

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro