ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Körkort vid 17 i Danmark

TT · 26 Jul 2015
Uppdaterad 27 Jul 2015

Foto: Claus Gertsen /TT


Regeringen i Danmark vill att unga ska kunna ta körkort redan vid 17 års ålder, även om de måste ha sällskap i bilen av en vuxen med körkort det första året. I praktiken blir systemet mer likt det svenska.

klar

Artikellänk är kopierad

Den nya Venstreregeringen tänker driva igenom förslaget under hösten, skriver Jyllands-Posten. Venstres talesperson i trafikfrågor Kristian Pihl Lorentzen säger till tidningen att regeringen räknar med att förslaget ska antas under hösten. Syftet är att öka trafiksäkerheten.

– Vi har på förhand en blå majoritet bakom oss. Vi är fast beslutna att genomföra detta, men ser gärna att det blir fler bakom förslaget, så vi får en bred majoritet, säger han till tidningen.

Tanken är att 17-åringar ska få ta körkort under samma förutsättningar som i dag. Under det första året får de dock bara köra om de har sällskap av någon som haft körkort i minst tio år, och som inte är dömd för grova trafikbrott.► LÄS MER: Rekommenderades tio lektioner av körskolan – har haft körkort i ett halvår

I dag finns ingen möjlighet att övningsköra privat i Danmark där all körutbildning sker hos trafikskolor. Körskollärarförbundet är skeptiskt till förslaget:

– Vi har den uppfattningen att det inte är mängdträning som är avgörande för en ung människas risker i trafiken, säger förbundsordförande René Arnt.

Modellen är mer eller mindre kopierad från Tyskland, där olyckor med unga bilförare har minskat markant. Inte heller i Tyskland finns möjlighet att övningsköra privat.► LÄS MER: 17-åring har körkort efter dispens

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro